Суспільство

Грудень на Чернігівщині був найтеплішим за останні 50 років

За останні 50 років спостережень подібним за температурним режимом грудень на більшій частині території області був у 1979 та 1981 роках. Зберігалась тепла погода з частими опадами різної інтенсивності. Похолодання відзначалося 6-10 грудня, коли середньодобові температури повітря виявилися на 3-6º нижчими за середні багаторічні значення.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр з гідрометеорології.

Сніговий покрив ущільнювався, але в північній частині області зберігався протягом усього часу. На кінець грудня він залягав тут суцільним нерівномірним шаром середньою заввишки 1-11 см. У південній частині 26-27 грудня поля звільнилися від снігу.

Середньомісячна температура повітря у грудні становила 0,7-2,4º морозу і була на 2º вища за середні багаторічні значення.

Максимальна температура повітря підвищувалася до 4-8º тепла.

31 грудня по м. Чернігову був перевищений абсолютний максимум температури повітря (7,0º), який зберігався з 2000 року (5,6º).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики розказали, якої погоди чекати жителям Чернігівщини на Різдво

Мінімальна температура повітря знижувалась до 3-7º морозу, на поверхні снігу в північній частині області до 9-13º, у південній – до 3-5º морозу.

Кількість опадів за місяць дорівнювала 30-48 мм (62-87% від норми).

Протягом першої декади грудня на річках області спостерігались коливання рівнів води з добовою інтенсивністю 1-25 см, що були пов’язані з процесами льодоутворення.

На початку другої декади на річках області встановився неповний льодостав, який зберігався до кінця місяця.

На р. Десні біля м. Чернігова рівень води за місяць підвищився на 25 см і на 8 годину 31 грудня становив 150 см над нулем поста. На річці спостерігався льодохід.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button