Суспільство

Хатки з душею: в селах Чернігівщини збереглися будинки із різьбленням

Старовинна та сучасна забудови дуже відрізняються. Старі будиночки більш атмосферні та помітні здалеку. Особливо приватні, прикрашені дерев’яним різьбленням.

Багато різьбленого оздоблення можна побачити на будиночках на Менщині. Причому «почерки» майстрів у селах зазвичай різні. Бо це роботи різних людей.

«У Бірківці мало не на кожному будинку вікна прикрашені різьбленням. Є дуже гарні будиночки з дерев’яним мереживом. Є багато чого однакового, зробленого за стандартами, але є й неповторне», –зазначає Роман Боюн, староста Бірківськогостаростинського округу.

Він також каже, що нині вже, на жаль, немає майстрів, які вміють робити таку красу. Та й будиночки з різьбленням уже старі. Утім, люди, коли міняють старі вікна на нові, пластикові, то різьблені віконниці залишають.

«Різьблені не тільки вікна, будинки прикрашає мережка. Але мережок залишилося небагато. Тільки два будинки в селі, де є таке оздоблення. Є цікаві меблі дерев’яні, меблі різьблені, але вони вже поодинокі. Нині таких меблів уже ніхто не робить, бо є сучасні. Це вже як раритети», – наголошує Роман Боюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коні вціліли, кнура та павичів з’їли окупанти: реалії кінної бази в Полуботках

На Менщині всерйоз перейнялися ініціативою збереження дерев’яного різьблення. Навіть був проєкт «Дерев’яні очі Менщини». Усе задля збереження культурної спадщини. Адже різне оздоблення будинків виготовлене з недовговічного матеріалу – дерева, що з плином часу псується та руйнується. А майстрів, які могли б відтворити цю рукотворну красу вже вдень із вогнем не знайдеш. 

Тож команда небайдужих менян досліджувала найцікавіші зразки вікон по селах громади, фотографувала їх і вивчала історію створення. Побували,зокрема, й у вже згаданій Бірківці. 

Пізніше найцікавіші з прикладів знайшли втілення в різноманітних цікавинках. Зокрема, виготовили тематичні пазли, розмальовки для дітей. А з місцевим гончарем виготовили магніти, аби вони могли нагадувати про цікавий проєкт.

Між тим, Менська громада – не єдина на Чернігівщині, де будинки прикрашає різьблення. Дуже багато колоритних будиночків у селищах Радуль і Добрянка, що у Чернігівському районі. Там дійсно велика кількість різьблених віконниць і підвіконь. Зокрема, дуже незвичайним є радульське оформлення ґанків, веранд івіталень.

Ірина Осташко

Фото з інтернету

Ще статті по темі

Back to top button