Суспільство

Хто має платити Брижинському та чому сесія Чернігівської міськради під загрозою зриву: головне з погоджувальної ради

Хто має платити за функціонування Чернігівської міської військової адміністрації, чи створять на базі 19 школи ліцей, скільки коштуватиме бюджету міста утримання низки комунальних установ, — ці та кілька десятків інших питань депутати Чернігівської міськради мають розглянути на сесії, яка відбудеться 16 серпня. Та чи відбудеться вона взагалі ? Адже зі слів в. о. міського голови Чернігова Олександра Ломако засідання під загрозою зриву. 

Отже, в стінах муніципалітету відбулось засідання погоджувальної ради. Це традиційні збори перед проведенням сесії, основна мета яких – ознайомитись з питаннями, які будуть розглянуті під час сесійного засідання.

«Не лякайтесь кількості запитань, які винесені на порядок денний. Більшість з них – земельні», — перед початком погоджувальної ради заявив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Процес голосування за «земельні» питання у Чернігові останнім часом має свою специфіку. Здебільшого під час розгляду цих питань у сесійній залі чомусь значно зменшується кількість депутатів. Відтак – фіксується відсутність кворуму і засідання закривають.

«Враховуючи досвід останніх сесій, коли кількість депутатів в залі не набагато більша аніж кворум, а до цього додається ще й те, що у деяких з депутатів існує в певних питаннях конфлікт інтересів, ми винесли всі питання по яким були конфлікти інтересів, в окремі пункти порядку денного», — заявив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Вже традиційними можна назвати звернення депутатів Чернігівської міськради до Кабінету міністрів України. Цього разу звернення два. Перше стосується ПДФО. Друге – фінансування Чернігівської міської військової адміністрації. 

«Ви знаєте, що у 2023 році держава вилучила у громад на розвиток напрямку оборони та військових частин. Ми також активно допомагаємо військовим, але при цьому у нас дуже багато робіт по підготовці до зими, облаштуванню оборони і так далі. Отож ми плануємо звернутись стосовно того аби встановити на постійній основі зарахування до бюджету Чернігівської міської територіальної громади 64 відсотки податку на доходи фізичних осіб. А також здійснювати зарахування до бюджету Чернігова податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, — зазначив під час погоджувальної ради Олександр Ломако.

Також на черговій сесії Чернігівської міської ради одним із питань порядку денного значиться «Про звернення Чернігівської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо фінансового забезпечення діяльності Чернігівської міської військової адміністрації».

«Також звертаємось до Кабінету Міністрів, щодо питання фінансування міської військової адміністрації. Ми звертаємо з проханням надати субвенцію на утримання Чернігівської міської військової адміністрації, заявив Олександр Ломако.

В свою чергу, начальник Чернігівської військової адміністрації Дмитро Брижинський в коментарі для «ЧЕЛАЙН» зауважив, що про таку ініціативу міської ради знає.

«Це право органів місцевого самоврядування звертатись будь-куди і з будь-якими питаннями. Натомість у законі чітко прописано, що заходи щодо виконання завдань, які покладаються на органи місцевого самоврядування, фінансуються за рахунок місцевого бюджету. Якщо відверто, я вже за півтора року втомився реагувати на цей популізм і політиканство міської ради», — зазначив Дмитро Брижинський.

Прокоментували під час погоджувальної ради і додаткові питання порядку денного, внесеного депутатами Чернігівської міськради.

«Два питання вносить вкотре депутатка Семененко: ліквідація «Муніципальної варти» та звіт виконуючого обов’язки Чернігівського міського голови. Зі звітом проблем нема. Я вже звітував 1 лютого на відкритій зустрічі з місцевим населенням. Згідно із законом, звіт у депутатів та секретаря відбувається в першому кварталі наступного року за попередній рік. Обов’язково всі проведуть звіти. «Новий Чернігів» готовий надати ефірний час для всіх цих звітів, якщо буде потреба зробити це раніше – не проблема, будемо звітувати. Нам є про що, зазначив Олександр Ломако.

А наостанок в. о. Чернігівського міського голови заявив, що анонсована сесія взагалі може не відбутись.  

«Кілька депутатів міськради повідомили мені про тиск на них від представників силових структур. Мовляв, силовики вимагають від депутатів ігнорувати засідання сесії. Прізвища тих, хто мені про це повідомили, я не хочу називати, адже наша з ними розмова була віч-на-віч. Та після отримання цієї інформації я роблю висновок, що засідання сесії під загрозою зриву», — підсумував в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Тож чи не злякаються депутати Чернігівської міськради об’єму роботи, який очікує їх на сесії та чи відбудеться ця сесія взагалі, – дізнаємось вже зовсім скоро.

Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button