Суспільство

Хто заробляє на вирубці лісів Чернігівщини

*Актуально

Понад 183 мільйони гривень за 10 місяців поточного року отримали «свої» фірми, а натомість бюджет Чернігівської області не «побачив» жодної копійки. Така ситуація складається через те, що КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради здійснює реалізацію продукції фірмам за договорами, а не через аукціони.

Натомість державне підприємство Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства (далі – Чернігівське ОУЛМГ) для продажу деревини проводить аукціонні торги і завдяки цьому ціни на їхню продукцію значно вищі, ніж у комунального підприємства «Чернігівоблагроліс». До того ж, Чернігівське ОУЛМГ здійснює відрахування з прибутку до державного бюджету, тоді як 100% доходів КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради залишаються всередині підприємства.

Від реалізації деревини шляхом аукціону КП «Чернігівоблагроліс» могло б отримати значно більший прибуток.

Недоотримана підприємством сума сягає більш ніж 183 мільйони гривень і з цих коштів нічого не отримали бюджети області та громад.

На сьомій сесії Чернігівської облради депутати від «Нашого краю» порушили це проблемне питання. З огляду на те, що в обласному бюджеті на сьогодні не вистачає 125,5 млн гривень, треба шукати шляхи його наповнення. З метою мінімізації корупціогенних факторів у галузі ринку деревини та збільшення надходжень до бюджету відповідний проєкт рішення на розгляд сесії вніс депутат Чернігівської обласної ради Ігор Романенко.

«Нашою метою насамперед є збільшення надходжень до бюджету області та бюджетів громад, на території яких працюють 18 дочірніх підприємств КП «Чернігівоблагроліс». Відповідно до поданого нами проєкту рішення, сума відрахувань до обласного бюджету становитиме 50% чистого прибутку підприємства. По-друге, відкриті торги сприятимуть зниженню рівня корупції, адже проходитимуть через електронну торгову систему «Prozorro. Продажі». А також аукціони допоможуть підприємству збільшити прибуток, адже ціни на деревину формуватимуться значно вищі, ніж вони встановлюються зараз за договорами. Прозорі умови ведення торгів дадуть можливість державі та громадськості здійснювати контроль за обсягами заготівлі та продажу деревини, що допоможе урегулювати проблему  з незаконною заготівлею та реалізацією деревини», – пояснив ініціатор проєкту, депутат Чернігівської обласної ради Ігор Романенко.

«Депутати коаліційної більшості на літній сесії облради забрали кошти, які КП «Чернігівоблагроліс» мало перераховувати до бюджету області та громад. Усі ці гроші залишилися всередині підприємства. Крім того, рішенням облради постановили виділити 20 млн гривень на інвентаризацію підприємства. І ці кошти будуть узяті саме з бюджету області, в якому й так наразі є нестача», – зазначив депутат Чернігівської обласної ради Юрій Музика («Наш край»).

На сьогодні є нормативно-правові акти, які регулюють проведення аукціонів, на підставі чого КП «Чернігівоблагроліс» може таким чином реалізувати продукцію.

Порядок проведення аукціонів затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. №1178. При цьому соціально важливі закупівлі лісу не йтимуть через аукціон. Тобто, відповідно до проєкту «Нашого краю», громадяни та соціальні заклади зможуть купити необхідну кількість дров для опалення за пільговими цінами. Згідно з проєктом рішення, розробленим депутатами «Нашого краю», без електронних торгів реалізовуватиметься продукція:

🔸 для забезпечення бюджетних установ та населення деревиною для опалення;

🔸 для задоволення потреб національної безпеки та оборони, подолання наслідків надзвичайних ситуацій, стихійних лих;

🔸 для задоволення потреб індивідуального будівництва та ремонту будівель (для фізичних осіб);

🔸 використання якої передбачено колективними договорами постійних лісокористувачів.

Чому проти цього проєкту рішення проголосували 13 депутатів «Рідного дому», 5 – «Радикальної партії О. Ляшка», 5 – «ОПЗЖ» та 4 депутати партії «Слуга народу»? Питання риторичне.

Пресслужба ПП «Наш край» у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button