Суспільство

Хвиля підліткових самогубств: коли чернігівським батькам треба бити на сполох

В Україні почастішали випадки суїцидів серед неповнолітніх: лише від початку жовтня в столиці покінчили з життям п’ятеро дітей. Тож питання запобігання дитячим суїцидам дуже актуальне.

Підлітковий вік – один із найскладніших етапів становлення дорослої особистості, як і один із найскладніших періодів у житті. З кожним роком статистика вчинення самогубства серед підлітків в Україні, на жаль, зростає. За словами чернігівської психологині Людмили Довгоброд, найчастіше накладають на себе руки підлітки у віці від 12 до 16 років.

Психолог каже, що суцїцидальна поведінка серед підлітків зумовлена віковими особливостями: підвищеною вразливістю, здатністю яскраво відчувати та переживати, слабкістю критичного мислення, імпульсивністю в ухваленні рішень.

«Зазвичай причини суїцидів – це конфлікти з батьками та друзями, важка сімейна ситуація, приниження зі сторони однолітків, нерозділене кохання, доведення до суїциду через соціальні мережі.

Фахівці Центру з контролю та профілактики захворювань у США виділяють такі фактори ризику суїцидів серед підлітків: випадки суїциду в родині; випадки жорстокого поводження в родині; спроба суїциду; соматичні захворювання; локальні сплески самогубств; жертви боулінгу», – зазначає психологиня.

Вона каже, що батькам треба бути дуже уважним до дитини, особливо якщо є такі прояви: затяжна депресія, демонстративність (причому важливо звертати увагу на будь-яку різку зміну в поведінці а також прояв емоцій), депресивні нотки в творчості, зміни в способі життя, інтересах, іміджі.

«Для підлітків більш характерний не сам суїцид, а суїцидальна поведінка – думки, наміри, спроби. Жодна дитина не вирішить піти з життя за один день, зазвичай це рішення визріває навіть не один тиждень, тому якщо бути уважним до дитини, суїциду можна уникнути.

Батькам треба пам’ятати, що дитині необхідно та важливо знати, що її особистість і переживання важливі та цікаві для батьків, а оцінки, соціальні успіхи, зовнішній вигляд і смаки — це другорядні речі», – наголошує психологиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Городні школярів навчають шити та керувати трактором

Вона також просить пам’ятати важливі факти:

Майже кожен, хто намагається вчинити самогубство, натякав або попереджав про це.

Не слід ігнорувати навіть непрямі натяки на смерть або самогубство.

Більшість людей, схильних до самогубства, не страждає на психоз або божевілля. Вони засмучені, охоплені горем, пригнічені або зневірилися, але це не обов’язково ознаки психічного захворювання.

Людина, яка перебуває навіть у глибокій депресії, відчуває змішані почуття щодо смерті, сумніваючись до останнього моменту.

Більшість самогубців не хоче смерті; вони хочуть, щоб біль припинився.

Ви не підштовхуєте людину до самогубства, говорячи про це. Треба порушувати підіймати тему самогубства та відкрито обговорювати її – це одна з найкорисніших речей, яку батьки можуть зробити.

Для підлітків, яким потрібна допомога, є гарячі лінії

Лінія Національної психологічної асоціації: 0 800 100 102 (графік роботи – щодня з 10:00 до 20:00).

Національна гаряча лінія для дітей та молоді від Ла Страда: 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного).

Лінія від благодійного фонду «Голоси дітей»: 0 800 210 106 (працює з 09:00 до 20:00). Також є можливість записатися на очні консультації.

Міжнародна гуманітарна організація «Людина в біді»: 0 800 210 160 (анонімно та цілодобово).

Також підлітки можуть отримати психологічну допомогу в таких сервісах:

Проєкт «ПОРУЧ» – можна записатися до онлайн-групи підтримки для підлітків. Консультації проводять двічі на тиждень на платформі Zoom.

«Не дрібниці» – телеграм-бот, який допоможе підліткам розібратися у власному емоційному стані, підтримати своє ментальне здоров’я й отримати фахові консультації від психологів.

Teenergizer – це молодіжний рух, який пропонує безоплатну та конфіденційну психологічну підтримку для підлітків. На сайті можна записатися на безоплатну консультацію.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button