Суспільство

Іллінська церква в Ніжині: доля перлини сакральної архітектури (Фото)

Християни православного обряду 2 серпня відзначають свято Пророка Іллі. За традицією мешканці вулиці Овдіївської й досі у цей день святкують храмове свято. Але церкви з такою назвою в Ніжині зараз немає, і мало хто з ніжинців знає, де була і куди поділася ця церква.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook lиректор бібліотеки, завідувач Музею рідкісної книги Олександр Морозов.

— Гірка історія цього храму така. Ніжинський жіночий (або як його у документах ХУІІ ст. називали — «панянський») Введенський монастир виник у 1650-х роках. Передання розповідає, що його засновницею була вдова Стародубського козацького полковника Ганна Бриславська, яка після загибелі під час Хмельниччини свого чоловіка прийняла постриг. Вона оселилася за Ніжином, на передмісті Овдіївці, та збудувала тут першу церкву.

Згодом монастир розрісся, в ньому було споруджено два, тоді ще дерев’яних, храми — на честь свята Введення Богородиці та Св. пророка Іллі. Зображення давнього трикупольного Іллінського храму збереглося на давній храмовій іконі з цього монастиря (див. фото).

У 1778 р. на місці дерев’яного Введенського храму збудовано цегляний однойменний храм в стилі українського барокко. У 1814 р., замість попереднього дерев’яного, збудували цегляний Іллінський однокупольний храм. Його обриси чітко видно на фото монастиря поч. ХХ ст.

Споруди монастиря пережили роки радянського безбожництва, і хоча були сплюндровані, дожили до наших днів. Принаймні, перший ярус Іллінської церкви видно на кресленнях, здійснених реставраторами у 1960-х рр.

Але загибель храму трапилася вже у наші дні. У 1998 р. споруди монастиря було повернуто церкві, і в монастирі поселилися черниці Московського патріархату. Вони відновили богослужіння у Введенському храмі. А ось Іллінська церква була самочинно перебудована… на житло насельниць монастиря.

Ще статті по темі

Back to top button