Суспільство

Інклюзивний проєкт «Креативний хаб «Зачарована Десна» гуртує митців з інвалідністю

«Креативний хаб «Зачарована Десна» в Чернігові запрацював у липні. Ініціатори його створення – громадська організація «Голос батьків» та координатор проєкту Сергій Усович. Фінансову підтримку в реалізації проекту надав Український культурний фонд.

Це перший подібний проєкт в області. Його мета — створити умови для творчого розвитку та реалізації молоді та людей з інвалідністю. В рамках проєкту запрацювали різноманітні творчі майстерні з вокалу, музики, живопису, кераміки, миловаріння, театрального мистецтва. Пройшов творчий фестиваль у форматі мистецьких резиденцій на природі – на березі річки у с.Клочків, курс з креативного мислення, екскурсії на байдарках, концерти та виставки виробів людей з інвалідністю. Крім того, підготовлена інклюзивна театральна постановка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкрився інклюзивний креативний хаб

Настав час підбивати підсумки: що вдалося зробити добре, а що можна покращити чи зробити інакше? Як цей проєкт вплинув на митців різного віку, у тому числі людей з інвалідністю? Про це йшлося під час підсумкової пресконференції, що відбулася на базі ГО «Голос батьків». До обговорення долучилися учасники проєкту — наставники, батьки, діти.

«Найбільше досягнення цього проєкту, як на мене, — це той культурний продукт, який народився в результаті занять, — переконана виконавча директорка ГО «Голос батьків» Любов Карасьова. – Це багато концертних номерів, які ми підготували й показали чернігівцям, це вистава й творчі міні-проекти, що народилися в процесі, це картини та вироби учасників, які представлені в нашій організації на виставці і які можна придбати. Крім того, це ті таланти, які нам вдалося відкрити у вокалі, живописі, театрі. Це дуже надихає».

 

Доволі амбітні цілі – виховувати нову творчу еліту країни, гуртувати митців, а також популяризувати інклюзію в нашому суспільстві  – ставить і в цьому проєкті, і на майбутнє координатор «Креативного хабу «Зачарована Десна» Сергій Усович. Він розповів, що проєктом зацікавилися подібні громадські організації в Німеччині та Іспанії. І вже йдуть перемовини про обмін досвідом і спільні заходи як у нас, так і за кордоном. «Проєкт вдався! Ми навіть встановили рекорд Чернігова — провели найбільше танцювальне коло за участю людей з інвалідністю. Це було свято життя», — підсумував Сергій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button