Суспільство

У Чернігові відкрився інклюзивний креативний хаб

Проєкт «Креативний хаб «Зачарована Десна» запрацював на базі громадської організації «Голос батьків» за підтримки Українського культурного фонду. Його мета – допомогти в реалізації культурних потреб молоді та людей з інвалідністю старшого віку. Про це чернігівські журналісти дізналися 16 липня, коли відвідали офіс ГО «Голос батьків», де познайомилися та поспілкувалися з організаторами та учасниками проєкту.

«Креативний хаб «Зачарована Десна» – це новий культурний проєкт, який, ми сподіваємося, об’єднає творчі особистості Чернігівщини, зокрема митців з інвалідністю, – наголошує голова правління ГО «Голос батьків» Ольга Дей. – Різноманітні творчі майстер-класи допоможуть учасникам розвинути креативне мислення, знайти нові ідеї та натхнення, дадуть поштовх до самореалізації. Загалом творчі заняття дуже позитивно вливають на душевний стан людей з інвалідністю. Вони не лише розкривають нові грані особистості, набувають нових навичок, друзів, а й сенсу життя. Зростає їхня самооцінка, вони почуваються повноцінними учасниками життя громади, міста».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інклюзія від дитячого садка до позашкільної освіти — норма цивілізованого суспільства

За словами Ольги Дей, у рамках проєкту вже почалися майстер-класи з вокалу, музичного мистецтва, живопису, театрального мистецтва. Творчі люди з інвалідністю відвідають екскурсії на байдарках і проведуть творчий фестиваль у форматі резиденцій на природі. Вони підготують кілька концертів за участі музикантів, артистів і танцівників з інвалідністю, а також виставки-ярмарки своїх декоративних виробів і картин.

голос3

Проєкт «Креативний хаб «Зачарована Десна» ставить такі завдання:

– створити безбар’єрний доступ людей із різними фізичними обмеженнями до культурного середовища;

– надати новий рівень знань і досвід для розвитку творчого потенціалу;

– згуртувати творчі особистості для створення унікального продукту;

– популяризувати процес інклюзії в суспільстві;

– формувати толерантне ставлення до митців з інвалідністю;

– дати поштовх розвитку культурних і туристичних ініціатив у регіоні.

«Наша першочергова мета – розкрити творчий і креативний потенціал митців з інвалідністю, – розповідає виконавча директорка ГО «Голос батьків» Любов Карасьова. – На сьогодні можливість для їхньої творчої реалізації існує лише в окремих секторах культури. Ми хочемо зняти ці обмеження та об’єднати різні спільноти, знайти однодумців для співпраці й «культурно-мистецького прориву». Запрошуємо творчих людей з інвалідністю до участі в нашому фестивалі, що триватиме з 3 до 12 серпня 2020 року на березі річки Снов біля с. Снов’янка».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові почули «Голос батьків»: більше тисячі містян підтримали унікальний проект

Під час престуру представники ЗМІ дізналися, що проєкт прагне залучити й згуртувати людей з інвалідністю різних нозологій і різного віку – від 14 до 60 років. Такого в нашій області ще точно не було! На цьому наголошує координатор і ідейний натхненник проекту Сергій Усович. За його словами, така ідея народилася в нього після знайомства з концепцією фестивалю Burning Man (у перекладі з англ.: «людина, що палає») – одним з найбільш популярних і креативних заходів у США. Там панує унікальна атмосфера єдності, творчості без обмежень, взаємної допомоги та самовираження. Це формує нову еліту, сприяє появі інноваційних рішень, дарує натхнення.

«Цей фестиваль відвідують топ-менеджери світових брендів, таких як Google, Tesla, Facebook, ця атмосфера надихає, заряджає креативними ідеями, – розповідає Сергій Усович. – Наш фестиваль враховує традиції Чернігівщини, культурні особливості нашого народу. Ми спираємося на спадщину нашого славетного земляка О. Довженка й ставимо на меті формувати в суспільстві толерантне ставлення до митців з інвалідністю; залучати та об’єднувати педагогів для виховання та формування творчої еліти української нації».

Тож креативний хаб у Чернігові вже запрацював! Різноманітні творчі майстер-класи вже проводяться на базі ГО «Голос батьків». Хто готовий долучитися як учасник, наставник або волонтер, телефонуйте безпосередньо в ГО «Голос батьків» за номером 097-533-30-26 (Любов Карасьова). Основний захід у рамках проєкту – фестиваль у форматі наметового містечка – нагадуємо, проходитиме 3 – 12 серпня на березі річки Снов. Дістатися туди можна буде автобусом, який виділяє міська влада.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button