Суспільство

Історія садиби губернатора в чотирьох світлинах (Фото)

Ця будівля, мабуть, з огляду на сучасне призначення, як агент спецслужб: має своє виразне обличчя і водночас непримітна для більшості.

Усім відомо, що в цій споруді, яка через пишну зелень навколо здається значно меншою, ніж є насправді, довгі роки містився Будинок офіцерів.

Справді, за останні рівно сто років будівля лише з деякими перервами виконувала виключно мілітаристські функції: штаб Богунського полку в часи російської інтервенції 1919 року, штаб армії, центр оперативного командування та багато іншого. Але є в цього будинку й приємніші спогади – про бали, музику, обіди з вінценосними особами.

Будівля була спроектована 1895 року М. Маркеловим. Роботи тривали протягом п’яти років.

За цей час виріс розкішний палац у стилі неокласицизму і змінилися три архітектори. Вісім останніх чернігівських губернаторів мешкали тут. Із цього будинку 1903 року від’їздило губернаторське подружжя Андрієвських, яких Чернігів вдячно згадує й дотепер; тут у 1908 році давав великий бал губернатор Родіонов; тут восени 1911 року обідав у компанії губернатора Маклакова останній російський імператор — Микола ІІ.

Джерело: фото і текст Цікавий Чернігів

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button