ВійнаСуспільство

Історія жінки, яка народила третього сина у Чернігові під час бомбардувань

Вікторія Дорошенко разом із чоловіком та дітьми мешкає в селі Дубовий Гай Прилуцького району. Жінка — багатодітна мама, її старшим синам 13 і 2 роки, а наймолодшому Владиславу скоро виповниться три місяці. Хлопчика Вікторія народила в Чернігові під час гарячої фази бойових дій за місто.

Через проблеми зі здоров’ям Вікторія потрапила до Чернігівського пологового будинку в січні. За місяць, коли почалася війна, лікарі настійливо рекомендували не їхати додому, оскільки в такому випадку професійної допомоги може не бути поряд, а пологи можуть розпочатися непередбачувано. Та й у пологовому будинку є дитяча реанімація, що забезпечить дитині належну допомогу. Жінка залишилася і місяць чекала на появу свого сина, ховаючись від постійних обстрілів у бомбосховищі медичного закладу. Вона говорить, що зі старшими дітьми спілкувалася, коли була можливість підключитися до Інтернету.

Хлопчик Вікторії народився 24 березня у бомбосховищі. У цей час ще тривали обстріли міста. «Коли народжуєш, то й на бомбардування менше звертаєш увагу, бо дитина проситься на світ», — говорить жінка. Хлопчик потребував додаткової підтримки і після народження на 5 днів потрапив до реанімації. Вікторія згадує, що в цей час вона дуже хвилювалася за дитину, бо вона перебувала в бомбосховищі, а дитина — в реанімації на одному з поверхів будівлі пологового. Вночі під час обстрілів прокидалася та просила медперсонал дізнатися, чи все гаразд у реанімації.

зображення_viber_2022-06-13_14-39-27-535

Сина Вікторія годує грудним молоком. Вона переконана, що грудне молоко під час війни стає порятунком для немовлят. І бабуся хлопчика постійно просила доньку докласти усіх зусиль, щоб зберегти грудне вигодовування дитини.

Маму з хлопчиком виписали з пологового на початку квітня, коли загарбників вигнали з-під Чернігова. З міста вони вибиралися через пішохідний міст, а там уже дружину з сином зустрічав чоловік. Сина в родині вирішили назвати Владиславом на честь міського голови Чернігова Владислава Атрошенка, який захищав місто. Крім того, так звали й волонтера, який допомагав мамі з немовлям перейти через пішохідний міст.

зображення_viber_2022-06-13_14-39-27-316

Зараз маленький Владислав підростає, старші братики допомагають мамі його бавити. Жінка дуже вдячна лікарям і всьому медперсоналу Чернігівського пологового будинку, які допомагали породіллям під час обстрілів. Вони були увесь час разом із пацієнтками та жили на роботі.
Ірина Синельник 

Ще статті по темі

Back to top button