Суспільство

Неперепрофільована школа №19, чотири ліцеї та 23 гімназії: як на сесії ЧМР голосували за змінутипу шкіл міста

Два ліцеї та дві школи міста Чернігова відтепер перепрофільовані в ліцеї. За таке рішення проголосували на сесії ЧМР 10 липня. Це пов’язано з трансформацією мережі закладів загальної середньої освіти в місті, що триває з 2021 року та має завершитися цьогоріч.

Таким чином, у місті Чернігові тепер лише чотири ліцеї, в яких можна навчатися в 10-11 класах: ліцеї №15 і №22 та колишні школи №1 та №12. Решта закладів середньої освіти міста перекваліфікована в гімназії (1-9 класи). Всі, окрім школи №19. Це пов’язано з тим, що на сесію прийшли батьки учнів 19-ї школи, аби відстояти права статусу свого навчального закладу.

«Як показав досвід, значним попитом серед дітей користуються школи в центрі міста. Таким чином ми просимо створити ліцей із трьома ланками освіти на базі 19-ї школи. Багато наших дітей перейшли до інших шкіл і батьки не задоволені ставленням до дітей у тих школах. Діти не можуть вибрати бажаний профіль – кажуть, уже нема місць, оберіть інший профіль. Статистика показує, що за ці три роки шкільної реформи діти не вибирають далі навчатися в школі, вони ідуть в училища», – зазначають присутні батьки учнів 19-ї школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До школи – в серпні: на Чернігівщині навчальний процес може розпочатися вже наступного місяця

Під час звернення батьків підтримали і депутати.

«Це не реформа, це – закриття шкіл. Дві школи було закрито вами (місцевою владою. – Ред.), дві – рашистами. Так і скажіть, що хочете економити на дітях 20 млн грн. В інших містах є більше повнорівневих шкіл. Передбачено законом про освіту, що діти мають проживати в радіусі 2 км або слід забезпечити безкоштовне підвезення до шкіл, а не пільговий квиток у громадському транспорті. Сьогодні ми не створюємо умов для навчання, завтра нікому буде працювати, а потім нікому буде їздити в тролейбусах і ходити до ресторанів вашого господаря», – звернувся до в.о. чернігівського міського голови депутат Віталій Голець.

Натомість озвучене звернення батьків і коментарі депутатів начальник управління освіти і науки ЧМР Василь Білогура називає маніпулятивними та брехливими.

Проте під час палких обговорень батькам учнів 19-ї школи вдалося відстояти права навчального закладу, але лише до наступної сесії.

«Ми не можемо вічно обговорювати це питання, з огляду на певну недосказаність. Це питання треба закрити раз і назавжди, але воно не вирішується сьогодні. Це питання може бути проголосовано лише з питанням трансформації освіти. Тому ми виносимо його на наступну сесію і тоді ставимо крапку, й більше до цього не повертаємося», – зазначає Олександр Ломако.

Зазначимо, що цього разу на сесії найбільше обговорювали низку питань щодо перепрофілювання шкіл міста. Ба більше, через дві спроби невдалого голосування за зміну типу школи №1 у роботі сесії оголосили перерву.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button