Суспільство

Із думками про мир і прийдешню весну: селяни та дачники готуються саджати городи

Добігає кінця найважча зима в історії української незалежності. Українці вистояли, не замерзли і чекають на весну. А насамперед для селян вона несе нові виклики і звичні сільськогосподарські турботи. Щоправда, до оранки ще далеко. Та це аж ніяк не означає, що люди в селах сидять склавши руки.

Турбот у селах повно і в холодну пору року. Насамперед у людей, які тримають господарство. Бо за худобою і птицею треба доглядати та годувати, причому не один раз на день.

Щоправда, нині в селах, як, наприклад, у Тупичеві живуть переважно пенсіонери. Господарство, тобто корівок і свинок, удома тримають, але вже суттєво менше, ніж раніше.

«У пенсіонерів уже немає сил, аби худобу порати, а молодь не хоче в селі жити, бо ніде працювати», – пояснили місцеві жителі.

До нинішньої зими українці готувалися як ніколи, запасалися альтернативними видами палива, свічками, газовими пальниками, аби хоча б частково не залежати від тотальних відключень світла. До речі, в деяких громадах вже думають про новий опалювальний сезон.

«Уже працюємо, щоб на наступний рік у нас був запас палива на зиму. Уже навіть дрова частково заготовлені.

Зиму пережили нормально. Єдине, що тільки було відключення електроенергії, а в нас котел твердопаливний залежить від перекачки. Тобто потрібна електроенергія. Цей котел опалює адміністративне приміщення сільради і в школі такі котли великі. Але пристосовувалися до умов – і вночі опалювали, і по-різному було. Але цей опалювальний сезон ми вже майже дотягнули. Уже весна на носі.

У людей на селі, навіть попри війну, турботи навесні однакові – городи треба саджати. Про оранку вже думають, запасаються люди соляркою і бензином, щоб було на весну.

До війська дуже багато людей забрали. Уже майже немає кого і призивати, бо позалишалися люди похилого віку. Багато наших бірківчан захищають Україну», – зауважив староста Бірківського старостинського округу Роман Боюн.

Поки не закипіли роботи на городі, є нагода заглянути до саду. Адже саме в цю пору там варто починати наводити лад.

«Усі роботи в саду необхідно провести до того, як почнуть набухати бруньки. Насамперед це стосується обрізання кущів, плодових дерев і винограду. Раннє обрізання зменшує негативні наслідки. Також важливо позбутися сухих і пошкоджених морозами або хворобою гілок і вирізати зайву поросль», – пояснює Антон, житель села Вишневе, що на Ріпкинщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повінь продовжує наступати на Чернігівщині

Будують плани на весну і дачники. Наприклад, пенсіонерка Ганна з Чернігова вже накупила насіння, яке саджатиме в себе на городі в селі на Менщині.

«Усе дороге, приблизно пів тисячі на насіння витратила, купую здебільшого голландське насіння, бо воно якісніше. Купувала насіння моркви, буряка столового, зелені, кабачків, огірків, кавуна й інших культур. За рекордними врожаями не женемося, скільки посадимо, стільки і вистачить, аби здоров’я було, нарешті закінчилася війна і запанував мир. І щоб хлопці наші вже з фронтів додому повернулися живими і неушкодженими», – каже пані Ганна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button