Суспільство

Із виходом на пенсію — у подорож

З виходом на пенсію людина втрачає головне джерело прибутку та розраховує на державну систему пенсійного забезпечення. Тому й склався стереотип, що у туристичні тури відправляються молоді люди. Хоча це зовсім не так. Можна довго описувати низький рівень життя українських пенсіонерів, високі ціни, але той, хто хоче побачити інші країни і міста, найде можливість вирушити у мандрівку. Тим більше, що наразі, навіть в умовах війни, для мало захищеної соціальної групи населення все ж існують доволі зручні способи придбання квитків і переїзду в іншу країну. Мова йде про комфортні поїздки автобусами і замовлення квитків онлайн. Переваги такого виду подорожі очевидні:

  • Економія коштів. Квиток на автобус Львів-Прага, замовлений за 5 хвилин у 2-3 кліки, наприклад, на сайті компанії-перевізника «ТрансТемпо» коштує лише 1250грн. Перевізники зазвичай пропонують знижки до 50% для пенсіонерів і не беруть додаткову оплату багажу.
  • Зручність. У комфортабельних салонах автобусів типу Neoplan чи Setra працює кондиціонер, тому навіть люди із гіпертонічною хворобою відчуватимуть себе добре. М’які зручні кріслі із високими підголівниками дозволяють розслабитися, послухати музику чи просто заснути. Якщо стане холодно, теплі ковдри і пледи, безкоштовні кава, чай зігріють, а обстановка стане домашня.

У Європі найчисельніша група серед туристів — це люди старшого віку, а в Україні популярність автобусних поїздок тільки почала зростати. І сподіваємось, що із закінченням війни можливості подорожувати відкриються із новою силою.

Факти про матеріальний стан, умови життя пенсіонерів в інших країнах

У багатьох країнах світу пенсіонери становлять значну частину населення. Для соціального захисту такої вразливої категорії громадян регулярно проводиться перегляд розміру пенсійних виплат у зв’язку з ВВП душу населення. У 2019 році Французький інвестиційний банк Natixis провів дослідження з оцінкою рівня добробуту та фінансової безпеки пенсіонерів у 44 країнах світу, опублікувавши глобальний індекс пенсійного забезпечення. Під час проведення досліджень інвестиційні менеджери Natixis прагнули виявити, виміряти та відстежити ключові фактори, які визначать, чи будуть люди в усьому світі можливість гідно прожити роки після роботи.

Перше місце у рейтингу країн, які створили сприятливі умови для виходу на пенсію, посіла Норвегія. За основу аналізу якості проживання пенсіонерів у Норвегії бралися такі дані:

  • соціально-економічні умови;
  • вартість та можливість купувати необхідні продукти, речі;
  • тривалість життя населення;
  • екологія у країні;
  • ВВП на душу населення;
  •  якість медичних послуг;
  • оплата комунальних послуг.

 Відповідно до аналізу від компанії Natixis, яка займається дослідженням умов життя пенсіонерів різних країн, найкращими стали також:

  • Швейцарія,
  • Ісландія,
  • Ірландія,
  • Австралія.

Цікавими були факти про те, що країни лідирують за різними показниками. Наприклад, Фінляндія посідає перше місце за показником «якість життя», а Сінгапур – за «фінансами на пенсії» для людей похилого віку.

Лідером у категорії «матеріальний добробут» виступила Чехія. Це перша країна світу, яка виборола перше місце в цьому сегменті. Субіндекс обчислювався за показниками: рівність доходів, доходи душу населення і безробіття. Мінімальну пенсію в Чехії призначають після досягнення громадянином пенсійного віку. Пенсійний вік для чоловіків становить зараз 62 роки та 8 місяців. У жінок пенсійний вік залежить від кількості народжених дітей. Бездітні жінки виходять на пенсію зараз у 61 рік та 8 місяців, а, наприклад, жінка, яка виховала п’ятьох дітей, виходить на пенсію на 5 років раніше за чоловіка, тобто у 57 років. Служба в армії, час догляду за інвалідом або декретна відпустка до досягнення дитиною 4-річного віку зараховуються до трудового стажу. Звісно, розмір пенсії залежить від зарплати. Якщо хтось мав низьку зарплату або тривалі прогалини, коли особа не платила внески, тоді пенсія виходить дуже низькою.

Із розвитком світової економіки глобальний пенсійний індекс Natixis, як і раніше, відповідає своїй чіткій меті: надати політикам, роботодавцям та громадськості в цілому за допомогою порівняльного інструменту, фактори забезпечення безпечного виходу на пенсію, гідного життя пенсіонерам і, звичайно, подорожей.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button