Суспільство

Кабмін скасував обмеження тарифів на опалення та гарячу воду

Уряд 15 листопада прийняв рішення “Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. № 560”. Як повідомили в Міненерго, рішення забезпечує стале проходження опалювального сезону та усуває загрозу відключення міст від газу через економічно необґрунтовані ставки тарифів.

У відомстві нагадали, що у кінці червня 2019 року попереднім урядом була прийнята постанова, яка запроваджує неринкові механізми. А саме – встановлення граничних цін/тарифів на послуги для населення міст обласного значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові можуть зрости тарифи на холодну воду

«У випадку її функціонування низка міст опиниться перед загрозою відключення опалення та гарячого водопостачання через неможливість покриття собівартості послуг та неможливість компенсувати економічно-обґрунтовану вартість їх надання», — зазначено у повідомленні.

Раніше Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням скасувати постанову Уряду від 26.06.2019 № 560, якою встановили граничні тарифи на:

— послугу з постачання теплової енергії для населення 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку).

— послугу з гарячого водопостачання становитиме 83,66 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення рушникосушильників, та 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за відсутності рушникосушильників.

«Слід зазначити, що середньозважений тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складав 1807 грн за 1 Гкал. Запровадження меншого тарифу у відповідності до постанови № 560 призведе до додаткових витрат місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року — 7 млрд грн», — йдеться у повідомленні.

При цьому у відомстві наголосили, що громадяни, чиї статки недостатні для розрахунку за комунальні послуги, мають право на субсидію. Загалом на наступний рік в Державному бюджеті на Програму субсидій закладено 47,6 млрд грн, що співставно з сумою на зазначені цілі на 2019 рік.

Антимонопольний комітет України також підтвердив, що для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними, а дія постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. № 560 призведе до повного припинення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню, зазначено у повідомленні.

Джерело: УНН

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button