Суспільство

«Сюрприз» для бідних: з 1 жовтня можуть подорожчати найдешевші продукти

Кабмін затвердив пілотний проект, згідно з яким до кінця 2017 скасовується держрегулювання цін на соціально значущі товари. Тож недорогі продукти, ціна яких була під контролем держави, з 1 жовтня 2016 року можуть подорожчати.

Наразі ж роздрібна торгівля не має права встановлювати на них націнку до оптової вартості вище 10-15%. Наприклад, на хліб, борошно, м’ясо націнка не перевищує 10 %, на крупи, молоко, масло – не вище 15 %.

Прем’єр Володимир Гройсман назвав скасування «антикорупційним кроком», який дасть змогу усунути ще один інструмент тиску на роздрібну торгівлю.

Щоправда, повне скасування регулювання може стати причиною цінового зростання на деякі товари. Це яйця, борошно, недорогі макарони, м’ясо з кістками (грудинка, ребро), варені ковбаси, хліб простої рецептури, тобто те, чим харчуються малозахищені верстви населення – пенсіонери, переселенці, багатодітні та неповні сім’ї.

Що стосується овочів борщового набору, то на них скасування цінового регулювання не повинне позначитися, оскільки продавці зацікавлені, щоб овочі не залежувались на прилавках і не псувалися.

Ще статті по темі

Back to top button