Суспільство

Карантин і випускний: чи буде свято в чернігівських випускників

Закінчився навчальний рік. Через пандемію коронавірусу навчальні заклади відмовилися від свята традиційного останнього дзвінка. Водночас Міністерство освіти України через загрозу поширення COVID-19 у країні рекомендувало цьогоріч обійтися й без випускних вечорів.

«Щоб запобігти поширенню коронавірусу в 2019-2020 навчальному році, пропонуємо не проводити масові заходи із залученням учасників освітнього процесу, зокрема останні дзвінки і випускні вечори», – йшлося в листі Міносвіти до керівників департаментів освіти і науки, який було оприлюднено 16 квітня на сайті відомства.

Чи проводитимуть випускні в Чернігові, журналісти ЧЕline поцікавилися в Управлінні освіти і науки Чернігівської міської ради.

«Звісно, жодних заходів не буде. Але управління освіти нічого й нікому забороняти не можуть, тому що зараз автономія закладів і кожен заклад визначає, у який спосіб щось святкувати», – розповіла заступниця начальника управління освіти Чернігівської міської ради Олена Горна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові розпочалася електронна реєстрація дітей до перших класів

За наявною на сьогодні інформацією, в разі сприятливої епідеміологічної ситуації в країні карантин має закінчитися 22 червня, а відповідно, будуть зняті й усі пов’язані з ним обмеження. Випускники 11 класів мають усі шанси попрощатися зі шкільним життям урочисто, оскільки свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти отримають після 29 липня, коли будуть відомі всі результати ЗНО, тобто фактично вже після закінчення карантину. А ось випускники 9-х класів свідоцтва про здобуття базової середньої освіти отримуватимуть із 12 по 15 червня, тож якщо вирішать одразу ж влаштовувати випускні, ризикують отримати штраф.

Щоправда, в поліції рейди для виявлення порушників карантину серед випускників не заплановані, зазначила речниця обласного управління поліції Юлія Ковтун.

«Можливо, щось зміниться ближче до дат проведення і в разі продовження карантину після 22 червня», – додала Юлія Ковтун.

Однак якщо під час карантину буде виявлено факт святкування випускного – а це стаття 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей» – порушників буде притягнуто до відповідальності. Порушення зазначеної статті передбачає накладення штрафу на громадян у розмірі від однієї до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button