Суспільство

Тест на людяність: як врятувати життя тваринам у люті морози

Нинішню зиму навряд чи можна назвати лагідною чи європейською. Бо тріскучих морозів, коли стовпчики термометрів опускалися нижче позначки -20, не було вже кілька років.

За такої погоди багатьом людям без особливої потреби не хочеться й носа на вулицю показувати. Адже пити смачну каву зі смаколиками в теплі суттєво приємніше, ніж мерзнути на вулиці. Щоправда, людина, яка змерзла на морозі, може подбати про себе, наприклад, зайти погрітися в магазин, замовити таксі та доїхати куди треба або попити гарячого чаю в якомусь кафе.

Значно важче в люті морози тваринам, зокрема бездомним. До того ж, температурних послаблень синоптики принаймні поки що не обіцяють.

Тож у цей непростий для всіх період особливо важливо не втратити людяності та бути уважними, бо кожному з нас нині під силу допомогти, а можливо, навіть врятувати життя бездомній тварині.

Голова ГО «Крок до тварин» Яна Тулупова зазначає, що безхатні тварини переносять морози дуже тяжко. Тож надала кілька рекомендацій, як бути, якщо зустрінете замерзлого чотирилапого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині можна побачити черевички, які носили тільки заможні панянки (Фото)

«Якщо тварина заховалася від холоду у вашому під’їзді, не виганяйте її, дайте можливість відігрітися та нагодуйте.

Якщо ви побачили на вулиці замерзлу тварину, терміново зігрійте її можливими способами – впустіть у тепле приміщення чи просто загорніть у щось.

За можливості організуйте невеличке місце для зігрівання тварин у вашому дворі – будиночок, коробку тощо.

Нагодуйте вуличного кота чи собаку. Це дасть їм сили пережити морози.

Адже безпритульна тварина через кілька годин, проведених на морозі, замерзає на смерть. Вуличним тваринам нізвідки чекати допомогу. Для нас погодувати чи зігріти їх – це ще одна нагода зробити добру справу, а для них – шанс вижити!», – наголошує Яна Тулупова.

Важливо також не забувати і про пернатих. Бо взимку вони теж потребують нашої допомоги.

«Для птахів можна робити годівниці з пластикових пляшок, коробок від кефіру тощо. Головна вимога для будь-годівниці – це її доступність для птахів і можливість хорошого огляду навсібіч. Птахи повинні почуватися в безпеці від нападу», – зазначає голова ГО «Крок до тварин».

До того ж, важливо розуміти, чим можна годувати пернатих, аби їм не нашкодити.

«Ніколи не годуйте птахів хлібом, пшоном, смаженим насінням, солоними та копченими продуктами! Ці продукти шкідливі для птахів і можуть спричинити їхню смерть.

Птахів можна годувати: пшеничною та кукурудзяною крупою, несмаженим і несолоним насінням соняшника, просом, пшеницею, перловкою, квасолею, вівсянкою, горохом, льоном. Також птахи люблять несолоне сало, яке можна і розмістити в годівниці, і закріпити шматочками на гілках дерев чи на балконі. А можна в зоомагазині купити суміш для папуг», – радить Яна Тулупова.

Поради прості та виконати їх під силу кожному з нас. Аби тільки було бажання. До того ж, важливо пам’ятати, що рівень розвитку гуманності суспільства визначають за ставленням людей до тварин.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button