Суспільство

Карантин може вдарити по «молочній індустрії» на Чернігівщині

Карантин і коронавірус налякали буквально всіх. От і «молочники», тобто ті, хто збирає в людей молоко, часто призупиняють свою діяльність.

До редакції ЧЕline звернулись селяни з Чернігівщини, попросивши висвітлити проблему, перед якою вони постали. За їхніми словами, молокозбиральні пункти в області закриваються, а якщо ні – там знижують ціну на молоко. У містах ринки молочної продукції теж не працюють.

ЧЕline вирішив поцікавитися в громадах, чи мають вони зараз таку проблему. Загалом по Чернігівщині, з огляду на молочну продукцію, можна виділити дві категорії населених пунктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Корисні» продукти з шкідливим вмістом

Перша – там, де люди самостійно збувають продукцію.

Так, в Іванівській громаді староста села Ладинка Олена Хоменко сказала, що більшість молока йде на Чернігів. Шлях такий: «корова – маршрутка – ринок». Зараз ситуація складніша. Продукція користується меншим попитом.

Те саме говорять і в Кіптях.

«У нас молокозбірних пунктів практично немає. Молоко люди везуть на Київ. Проте зараз із реалізацією складно. Багато ринків збуту закрилися», – говорить голова Кіптівської громади Володимир Кучма.

Друга група сіл – віддалені від центрів. Але і там про проблему здебільшого не чули.

Так, в Олишівській і Вихвостівській громаді сказали, що до них не зверталися з проблемою неможливості реалізації молока. За словами керманичів громад, у разі, якщо така виникне, візьмуть її на контроль і вирішення.

Голова Куликівської громади Наталія Халімон сказала, що закриваються переважно «приватники».

«Перестають збирати молоко нелегальні збирачі. У нас їх називають «сулугунщики». Вони варять сир і возять його на Київ. Ця група «бізнесменів» не сплачує податків. Але проблеми зі здачею молока немає. Замість «сулугунщиків» починає збирати «молочку» ПрАТ «Куликівське молоко». Там, наскільки я знаю, перебоїв із закупівлею немає», – розповіла Наталія Халімон.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button