Суспільство

Картопля вродила, а продавати невигідно: про ситуацію з «другим хлібом» на Чернігівщині

Цієї весни люди, як і раніше, садили городи, бо війна показала, що запаси на зиму потрібні. Щоправда, на старті цих робіт усіх жахала ціна оранки, добрив і пального. Між тим, городи і поля засадили. Потім, як і годиться, селяни та дачники старанно дбали про посаджене – сапали, травили колорадів, боролися з бур’янами, обприскували городину. Словом, турбот було дуже багато. Нині більшість господарів врожаї зібрала.

І люди зазначають, що цьогоріч усе вродило добре, особливо картопля знатна.

Зазвичай багато господарів восени продають надлишки врожаю. Бувають роки, що це вигідно, бувають, що не дуже. А ось нині всі бідкаються, що закупівельна ціна дуже низька і не перекриває навіть посадкових витрат.

Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу

Якщо брати простих жителів, які самі для себе садять картоплю і нікуди її не здають, то цьогоріч вони кажуть, що картопля вродила нормальною. Як у нашому селі кажуть – перезимуємо.

Я також спілкувався з дрібними аграріями, в нас їх не дуже багато, але є, то вони зазначають, що картопля вродила, але закупівельна ціна на неї дуже мала. Шукають закупівельників, що беруть по 4,50 грн за кілограм. Кажуть, що, з огляду на витрати на посадку картоплі, її обробіток і копання, то це за безцінь віддають.

Закупівельників шукали через сайти. А раніше до аграріїв якісь фури приїздили, куди вони ту картоплю возили потім, я не знаю. Але кудись цю картоплю можна було здавати в попередні роки.

Чому за таку ціну нині купують картоплю, я не можу сказати. Не знаю також, чи пов’язана нинішня ситуація з війною. Хоча через воєнний стан у нас все по-іншому стало. В попередні роки аграрії казали, що можна було більш-менш продати картоплю, а нині це зробити складно.

А загалом городина в людей вродила нормально. Перезимуємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська сім’я допомогла з житлом родині з Іванівки

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

Врожай нормальний, але закупівельна ціна – 4 гривні за кілограм картоплі. Це дуже невисока ціна. Бо витрати цьогоріч на посадку й обробіток її вищі. І цьогоріч у нас люди менші площі картоплею засаджували.

Зрештою картопля в достатній кількості і люди її продають. Не можу сказати, чи пов’язано це якось із війною. Знаю лише, що люди хочуть, щоб заробіток був більший із продажу картоплі. Але все одно здають за тією ціною, яка є.

Володимир Павленко, голова Березнянської громади

Картопля вродила, перекупщики купують по 4 гривні за кілограм. Але погода не дозволяє агаріям залізти в городи, в поля, що понасаджували. Люди вважають, що 4 гривні – це мала ціна, зважаючи на цьогорічну ситуацію з добривами, з пальним. Хоч би після продажу відбити гроші, вкладені в посадку картоплі. А з іншого боку, добре й те, що нині хоч хтось картоплю закуповує. Гірше було б, якби взагалі нікому було здати. Тож у цьому – позитив. Як воно буде далі, хтозна.

У попередні часи закупівельна ціна становила приблизно 10 гривень за кілограм. І це було дуже добре. Нині ж ніхто не везе картоплю до Донецька й Луганська, а це були промислові території, куди картоплю возили. Нині маємо що маємо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button