Суспільство

Як готують головну страву різдвяного столу на Чернігівщині

Кутя – це головна страва різдвяного столу. Основним її компонентом і символом є зерно. Воно символізує вічне життя, переродження, віру в безсмертя та перевтілення душі. Людська душа – це ніби насіння, яке, потрапляючи в землю, проростає. Додаючи до куті макові зерна чи горіхи, ми програмуємо себе на достаток, щедрість і багатство.

В Україні готують кутю зазвичай тричі. Багата кутя готується на Святий Вечір (починаючи з цього року — 24 грудня). Вона є головною серед 12 страв на столі, що символізують 12 апостолів Ісуса Христа. Багата кутя є пісною.

Щедру кутю готують перед Новим роком на свято Маланки (за новим календарем — 31 грудня). До неї вже можуть додавати масло, молоко.

Голодну кутю ж готують у переддень Водохреща (за новим календарем — 5 січня).

Які ж рецепти різдвяної куті побутують на Чернігівщині.

Олена Байдала, м. Семенівка

Мама розповіла, що бабуся колись готувала кутю таким чином: варила цілі зерна пшениці, потім додавала до неї мак та обов’язково мед. Зараз же все те саме, тільки ще додають родзинки, курагу або чорнослив.

Любов Баєнко, с. Волосківці

Замочую пшеницю на ніч у холодній воді, на ранок готую її в печі. Начинка зазвичай різна: мед, мак, горіхи. Потім ставимо кутю на покуття, промовляючи: «Кутя, кутя на покуття, а узвар на базар»

Ольга Дорошенко, с. Короп

Мама моя готує так: бере пшеничну крупу, промиває, заливає водою та готує в духовці, до цього додає ложечку олії. Коли з’явилася мультиварка, то почала готувати в ній. Їли ми її завжди з медом, додавали горіхи та сухофрукти, узвар.

Євгенія Федосеєнко, м. Городня

Замочуємо перловку щонайменше на дві години, зазвичай робимо це на ніч. Потім її треба варити хвилин 20-30 у пропорції з водою 1:2. Опісля заправляємо за смаком маслом, медом, родзинками, кунжутом, курагою і ставимо у гарячу духовку хвилин на 30, щоб пропарилась добре.

Наталія Маринченко, с. Величківка

Заливаю крупу водою. Вона зазвичай ніч стоїть. На ранок варю в пропорції 1 до 2. У майже готову кутю додаю родзинки, мак, горіхи. кураги.

Аліна Баєнко, с. Городище

Ми завжди вдома просто відварюємо перлову кашу та готуємо узвар. Потім наливали цей узвар до перловки. І їли. Це поєднання для мене найсмачніше. Краще, аніж всі ці родзинки, мак. Ставимо горщик із кутею під іконами. Кутю, яку не доїдаємо, віддаємо курям, щоб яйця гарно несли.

Вікторія Горох, с. Криски

Кутю в нас готують останньою на Різдво, аби подавати до столу гарячою. Різдвяна кутя вважається багатою, тому додаємо родзинки, сухофрукти. Готуємо зазвичай або гречану, або рисову кутю. Готування куті – це певне таїнство. Коли вона готується, всі мають бути в хаті, не можна рипати дверима, не можна сваритися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button