Суспільство

Кар’єрний план: як і навіщо його будувати

Погодьтеся, ніхто не хоче працювати все життя за одну і ту ж зарплату, без всякого обліку накопиченого досвіду та знань. Так пропадає мотивація вчитися та якось покращувати результати роботи. Але щоб постійно розвиватися та просуватися вгору по службових сходах, необхідно чітко знати, які рішення та дії потрібно робити, і з цим допоможе кар’єрний план. Саме він допоможе зрозуміти, яка робота вам потрібна, а знайти підходящу вакансію вже допоможе сервіс grc(hh.ua).

Що таке кар’єрний план?

Особистий кар’єрний план (ОКП) — це індивідуальний «GPS-навігатор», який прокладає шлях у бурхливому сучасному житті, не дозволяє збитися з курсу або забути про свою головну мету та місію в трудовій діяльності, в залежності від ваших цінностей та пріоритетів. Розробляючи свій кар’єрний план, ви «наводите різкість» в більшості сфер свого життя. З його допомогою ви зможете усвідомлено розставляти пріоритети та розуміти, яке навантаження буде оптимальне в зв’язку з поставленими цілями.

Приступаючи до розробки ОКП, будьте готові до того, що дороги назад не буде. Тепер ви точно будете знати, чим і для чого слід займатися, а це відповідальність. Спланувавши кар’єру, ви вже не зможете витрачати весь свій вільний час на улюблені серіали та інші розваги. Потрібно розуміти, що майже всі свої сили вам доведеться направити на побудову кар’єри.

2

Якщо ви дійсно сміливо налаштовані на створення світлого майбутнього, то можна приступати до створеннякар’єрного плану.

Яка ситуація зараз?

Перш ніж почати писати кар’єрний план, варто задуматися та освіжити в пам’яті образ «себе», на який ви будете спиратися. Наведемо список питань, які допоможуть визначитися з власним образом.

  • Хто я такий? У чому моя індивідуальність?
  • У що вірю, за що виступаю?
  • Які цінності та принципи мені близькі, священні для мене, грають в моєму житті основну роль?
  • Які з цих цінностей суперечать моїм сильним сторонам?
  • Наскільки важливі для мене матеріальні цінності?
  • Яке моє нинішнє становище, куди я хочу прийти?
  • Чому б я хотів присвятити життя?
  • Що б мені хотілося змінити в своєму житті?
  • Що робить мене щасливим?
  • Що заважає майбутньому моєї мрії стати реальністю?
  • Які недоліки мого характеру не дозволяють мені подолати перешкоди?
  • Що заважає мені стати тим, ким я хочу?

3

Що ви вмієте

Тепер перейдемо до опису уявлення про себе, що теж часто викликає складності у людей, плануючих кар’єру. Здавалося б, питання досить просте — «Хто я і що вмію?» — але спробуйте на нього відповісти і зверніть увагу, як це складно. Для побудови кар’єрного плану потрібно обов’язково зрозуміти, якими навичками ви володієте і які знання маєте на даний момент. При цьому важливо тверезо оцінювати свої здібності — тільки так можна правильно створити план майбутніх дій.

Слід описати ваші відмінності від інших людей, що допоможе ефективно позиціонуватися і чітко усвідомити свою індивідуальність. Також необхідно постаратися відобразити свої якості, які допомагали вам добиватися успіхів в діяльності в минулому. Усвідомивши свої сильні якості та описавши їх, ви зможете активніше опиратися на них і застосовувати в будь-якій ситуації. Саме ваші сильні сторони слід посилювати і в майбутньому.

Про що ви мрієте

А тепер слід зануритися в світ своїх фантазій і уявити себе в майбутньому. Який ви в 40/60 років, чим займаєтеся? Чим наповнене життя? Що тепер приносить задоволення і дає відчуття якості життя? При цьому дуже описувати своє бачення, оповідаючи про події, ніби вони вже відбулися.

Висновок

Розробка кар’єрного плану — дуже важливий етап побудови успішної кар’єри. Це допоможе побачити вектор, в якому вам треба буде розвиватися, щоб отримати роботу мрії. Можливо, треба буде піти на курси підвищення кваліфікації, отримати нові навички в своїй сфері або прокачати нетворкінг.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button