Суспільство

Книгу українця Росії презентували у Чернігові

У п’ятницю, 20 грудня, у Чернігівському обласному молодіжному центрі пройшла презентація книги українця Росії Сєргєя Карася «Хроніки втраченого шансу: шлях суверенної демократії».

Книга розповідає про події 2011-2012 років. Починається все напередодні виборів у російську Держдуму, які відбулися у грудні 2011 року та були, на мою думку, сфальсифіковані. Чому це цікаво для України? Адже саме депутати Держдуми (які прийшли до влади у результаті сфальсифікованих виборів та не дивлячись на масові протести росіян проти цієї фальсифікації), вже у 2014 році, тобто менше ніж через 3 роки після подій, які описуються у цій книзі, «легітимізували» анексію Криму. Якщо б «бєлолєнточних рух» переміг у боротьбі за чесні вибори, тоді, можливо, не було б анексії Криму, війни на Донбасі, й конкретно в Україні зараз були б живи десятки тисяч людей, які загиблі за ці роки на війні, — зазначив під час презентації Сєргєй Карась.

Автор книги народився у РРФСР у 1990 році, та до грудня 2016 року жив у Росії. Не дивлячись на це, за національністю він вважає себе українцем, та, зокрема, у грудні 2013 року у російському місті Гусь-Хрустальний проводив одиночний пікет на підтримку «Євромайдану».

Книга вийшла у рамках «Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки». Книга не призначена для продажу та має розповсюджуватися по бібліотеках. Для мене особисто приємно, що книга буде у Петрівській бібліотеці-філії Волноваської районної бібліотечної системи, адже, не дивлячись на те, що я є українцем Росії та, зокрема, маю Посвідчення закордонного українця, мій прадідусь Григорій Карась у 1939 році поїхав саме з Волноваського району Донецької області. Після цього родина ніколи в Україну не поверталася, й я у Волновасі ніколи не був, але дуже приємно, що моя книга буде у бібліотеці, можна сказати, нашого родинного села, — додав Сєргєй Карась.

Після завершення презентації виконавчий директор Міжнародної неурядової організації «Координаційний ресурсний центр», представник української діаспори в Чехії Олекса Мартінец нагородив Сєргєя Карася не урядовим орденом «Єдність та воля» за сприяння у розбудові на теренах України громадянського суспільства європейської спрямованості.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото Дмитра Павленко

Ще статті по темі

Back to top button