Суспільство

Книжки, шахи та батути: в бібліотеці на Чернігівщині організовують цікаве дозвілля

Часи, коли бібліотеки асоціювалися з такою тишею, що було чутно, як муха пролетить, із жіночками в окулярах із зачісками-гульками, які видавали книжки та робили відповідні записи про це в формулярах, а потім тихенько сідали на своє місце, – в далекому минулому. Натомість тепер це сучасні простори, де можна поспілкуватися з однодумцями, обмінятися інформацією, провести час із користю та збагатитися позитивними емоціями, що особливо важливо в нинішній важкий час.

КЗ «Городнянська централізована бібліотечна система» Городнянської міської ради на Чернігівщині особлива, тут завжди йдуть у ногу з часом і вигадують усілякі цікаві заходи і майстер-класи, аби зацікавити читачів.

«Нині працюємо над тим, щоб бібліотечні простори були багатофункціональними, щоб людям із різними захопленнями було цікаво в нашому приміщенні.

Звісно, в нас багато людей читає і приходить до закладу задля цього. А є люди, які не читають книжки, а дізнаються різну інформацію, використовуючи сучасні гаджети. Але нам хочеться і цих людей якось залучити до бібліотеки», – пояснює Ганна Щербакова, директорка КЗ «Городнянська централізована бібліотечна система».

Зокрема нещодавно в межах проєкту «Стійкість, безпека та добробут громад Чернігівської області у кризові часи» на базі бібліотеки, де створений артреабілітаційний простір «Стійкість громади», доступний для всіх верств населення, відбулася дружня зустріч із музикою, де діти висловлювали власні музичні враження від прослуханого, виконували пісні та створювали власні імпровізації. Цього дня в бібліотеці панувала чудова музична атмосфера.

Також влаштовують у закладі шахові батли. Відомо, що в цю гру грали ще за часів Київської Русі, коли шахи привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам у Вишгороді, Києві, Турові, в Чорній Могилі та біля Чернігова це знаходить фактичне підтвердження.

І в сучасному світі шахи захоплюють, вони корисні для розуму та пам’яті. Пограти в шахи в бібліотеці можна будь-якого дня, окрім неділі.

Не так давно в закладі встановили шість батутів для дорослих. На таку ініціативу містяни відреагували по-різному. Одним вона припала до душі, а інші, навпаки, жартували і казали, що в бібліотеці батутам не місце.

«Один із напрямів роботи нашої бібліотеки – «Здорова людина – здорова нація». Ми популяризуємо, що треба піклуватися про себе, про своє тіло та здоров’я. У нас ця робота – нарівні з патріотичним вихованням, екопроєктами та іншими важливими напрямами.

Окрім того, в нашому місті досі не було отаких мінібатутів для джампінгу. Тому ми й вирішили, що це свіжа та цікава ідея. До того ж, не кожен може купити собі такий батут додому. А от прийти до бібліотеки і спробувати – під силу кожному», – розповідає Ганна Щербакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Футбол, допомога ЗСУ й амбітні плани: реалії популярного на Чернігівщині ФК «Кудрівка»

До бібліотеки також приходять жінки та плетуть маскувальні сітки для наших воїнів. Хто скільки може приділити часу, стільки й працює. Маємо простір для молоді, де можна подивитися футбол, поспівати пісень і пограти на гітарі, молодь може провести якесь своє молодіжне засідання.

У закладі хочуть зацікавити і дорослого користувача. Зокрема є простір, де можна просто посидіти і почитати журнал, скористатися інтернетом, комп’ютером.

«Ми прагнемо, щоб наша бібліотека була поліфункціональною територією. І серед наших планів ще дуже багато всього незвичайного та цікавого, що зовсім ламає стереотипи про бібліотеки», – наголошує Ганна Щербакова.

Ірина Осташко

Фото – Городнянська централізована бібліотечна система

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button