Суспільство

Коли Трійця в 2023 році: традиції і обряди одного з найбільших свят християн

Одним з найважливіших християнських свят є Трійця, яка у 2023 році у християн східного обряду припадає на 4 червня. Цей день також називають Зелені святки або П’ятидесятниця на честь сходження Святого Духа і святкують на 50-й день після Великодня.

«Апостроф» розповідає про традиції Трійці.

Християни західного обряду відзначать Трійцю на тиждень раніше, 28 травня. Причина різних дат у різниці між юліанським та григоріанським календарем.

Свято починається з урочистих богослужінь – у ніч на Трійцю служиться вечірня з молитвами про дарування Святого Духа. Церква згадує, як Він зійшов на апостолів. Цей день також вважається днем народження Христової Церкви.

Традиційно на трійцю прикрашають будинок травами та зеленими гілками, саме тому у народі його називають «Зелені свята». Зазвичай для прикраси будинку використовують лепешку, любисток, чебрець, полин. Образи прийнято прикрашати м’ятою та гілками берези.

Також у цей день відвідують родичів та друзів або приймають їх у себе. Накривається багатий стіл, на якому обов’язково має бути коровай. Увечері влаштовуються гуляння з танцями та піснями.

Крім того, за старих часів на Трійцю засилали сватів. Вважалося, що якщо заручитися на Трійцю, а весілля зіграти на Покров (14 жовтня) життя подружжя буде щасливим.

Що не можна робити на Трійцю:

  • займатися домашньою роботою та фізичною працею;
  • шити, в’язати, вишивати;
  • сваритися, конфліктувати та поганословити.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button