Суспільство

«Коло підтримки»: у Сновську навчали долати тривожність та позбавлятися страхів

Наслідки війни не минають безслідно. Тож нині багато людей, які на власні очі побачили жахіття війни, потребують психологічної підтримки та допомоги. Її надають у багатьох громадах Чернігівщини, зокрема і в Сновській.

Психологічна служба Сновської ЗОШ №2, а це практичний психолог Наталія Куриліна та соціальний педагог Жанна Дмитренко, простягнули руку допомоги дітям-переселенцям і їхнім батькам. У ресурсній кімнаті навчального закладу для них організовували зустрічі.

«Спочатку ми надавали психологічну допомогу онлайн у групі «Психологічна підтримка Сновщини». Далі були індивідуальні зустрічі, під час яких допомагали людям. Бо ніхто до нинішньої ситуації в країні не був готовий. Багато людей і дітей зверталися по психологічну допомогу», – розповіла Наталія Куриліна.

Поступово від індивідуальних занять перейшли до групових. Так і з’явилося арттерапевтичне «Коло підтримки».

«Нині дуже важливо підтримувати одне одного. І якраз арттерапія – прекрасний спосіб це робити. Бо ти навчаєшся допомагати собі за допомогою мистецтва. На заняттях проговорювали різні ситуації, висловлювали різні думки і в такий спосіб ніби звільнялися від того, що гнітить. Це тривожність, страхи. На всі ці стани треба реагувати та допомагати позбутися їх. Дорослих також навчали, як розмовляти з дітьми на болючі теми і як підтримувати себе в ці часи. Такі основні запити від людей були», – повідомила практичний психолог.

За словами Наталії Куриліної, перше заняття було присвячене стресу.

«Ми говорили, що таке стрес, розповіли, що кожна людина має свою реакцію на нього. І будь-яка реакція – нормальна. Людям треба знати, як їхнє тіло реагує на стресову ситуацію. Ми ознайомили учасників зустрічі з техніками саморегуляції, вчилися правильно дихати та розглядали способи самодопомоги в такій ситуації, зокрема як зняти тремтіння, як діяти за панічної атаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорожезний будинок стояв у центрі Чернігова на початку ХХ сторіччя

Наступне заняття в нас було спрямоване на звільнення від негативних емоцій. Ми малювали мандалу, вимірювали колами, скільки в нас назбиралося емоцій. Спершу почали з негативних. Малювали кола злості, страху. І кожен для себе обирав розміри цих кіл. Від негативних емоцій переходили до позитивних. І потім думали, як позитивні емоції можуть допомогти нам впоратися з негативними.

І так під час занять поступово зачіпали різні проблеми. Наступні заняття були присвячені захисту, ресурсу, тобто тому, як віднайти силу в собі. А підсумкове шосте заняття вже було для розслаблення», – пояснила Наталія Куриліна.

Проєкт тривав три місяці – з липня по вересень. Упродовж цього часу відбулося шість зустрічей, вдалося охопити 90 дітей.

«П’ять зустрічей у нас було для дітей, а шоста – вже для дітей і батьків. Але під час п’яти попередніх занять батьки також залишалися. Працювали ми переважно з дітьми переселенців. Не тільки з Чернігова, а й із Донеччини, Києва та інших регіонів України. Зокрема, ці діти через пережиті травматичні ситуації бояться самі залишатися вдома. І батьки також бояться залишати дітей. Тож шляхи виходу зокрема і з цієї ситуації шукали разом із дітьми та батьками», – каже практичний психолог.

На досягнутому Психологічна служба Сновської ЗОШ №2 зупинятися не планує, бо нині справді багато людей потребують психологічної підтримки. І дуже важливо її надавати.

Ірина Осташко

Фото – «Коло підтримки»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button