Суспільство

Комунальні баталії: житель сновської багатоповерхівки має купу скарг, у ЖЕД кажуть, що все добре

До редакції ЧЕЛАЙН звернувся Віктор Пузик, який живе у Сновську в багатоповерхівці по вулиці Незалежності, 43. Чоловіка непокоїть, що будинок, за його словами, мегапроблемний, але ані неодноразові звернення до голови громади Олександра Медведьова, ані до КП «Сновська житлово-експлуатаційна дільниця» не приносять жодних зрушень. Як горохом об стінку.

«Будинок збудований у 64-му році, а потім був капітальний ремонт у 67-му. Це єдиний будинок у місті, що складається із залізобетонних плит. Тож будинок дуже холодний. Ці плити скріплені методом зварювання. На сьогодні будинок в аварійному стані, тому що елементарно наша ЖЕД упродовж приблизно 20 років обслуговувала будинок абияк. Насамперед немає відливів біля фундаменту. Вода затікає під фундамент, зокрема в сезон дощів. І від цієї сирості почали тріскатися стіни. Тож стіни починають «гуляти», бо «гуляє» фундамент. Жителі будинку просили виправити ситуацію, було, що й збирали кошти на цемент, але ці кошти кудись поділися в невідомому напрямку», – розповів Віктор Пузик.

Але це не єдина проблема, яка, за словами чоловіка, непокоїть мешканців будинку. Також тече дах.

«Я в добрих відносинах із колишньою вчителькою, яка живе в нашому будинку. То вода від того, що протікає дах, потрапляє до її квартири. А жінка ця вже старша за 80 років і допомогти їй нікому, бо чоловік і син померли, є дочка, але вона десь далеко. Я був у квартирі цієї сусідки: стіни жовті, грибок на шпалерах. І вона з гіркотою сказала: «Може, я пішла б чогось добиватися, але я вже стара». Ну дійсно, не у 80+ років лізти на дах і латати його, бо голова нашої громади Медведьов не реагує», – зазначив пан Віктор.

Але він каже, що є ще й третя проблема.

«Ця старенька жінка купує в нашому АТБ воду для пиття та приготування їжі, адже вода, яка тече по трубах у нашому будинку, – іржава. Я вже набирав цю воду і кілька разів передавав по півтора літра цієї води Олександру Медведьову разом із заявами та проханнями вжити заходів, щоб виправити ситуацію. Це зробити дуже просто: треба промити труби з використанням реагенту.

І що також важливо: перерахунку за воду, що вона технічна, а не питна – ніхто не робить. Звернення з цього приводу також ні до чого не призвели.

Я й особисто Медведьову пояснював, що вода в нас погана, але у відповідь чув: «Ні, вода хороша», – розповів Віктор Пузик.

За його словами, про всі ці проблеми відомо Сновській ЖЕД, але Віктор Пузик каже, що там через численні скарги та звернення тільки погрожують розірвати договір на обслуговування будинку.

«Кажуть: потім робіть, що хочете. Самі латайте дах. Розумієте, коли такі погрози відбуваються, то я не знаю, як бути. Битися ж із ними ніхто не буде. Я звертаюся до влади і до компетентних служб, інші жителі звертаються, але ж реакції – нуль», – поскаржився чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкоголь у крові більше ніж в 11 разів перевищував норму: вихідними на Чернігівщині впіймали п’яних водіїв

Зважаючи на виниклу ситуацію, спробували зв’язатися телефоном з очільником Сновської громади Олександром Медведьовим. Спроби були неодноразові, але жодна не увінчалася успіхом, усі виклики пан Олександр скидав.

Телефонували і до КП «Сновська житлово-експлуатаційна дільниця». Там спершу слухавку підняла бухгалтер, яка сказала, що прояснити всі обставини нам наразі ніхто не зможе, бо керівник до 1 жовтня – у відпустці, а майстер – на виїзді, буде після обіду.

Після обіду із майстром Ольгою Петренко поспілкуватися вдалося. За її словами, ситуація геть протилежна, а Віктор Пузик – це постійний скаржник.

«Відповідно до чинного законодавства, будинок – це власність жителів. А нас вони обрали, як управителів і надавачів послуг. У нас вони замовили п’ять видів послуг, які ми й надаємо. Це поточний ремонт, прибирання під’їздів, послуги наших сантехніка, електрика та пічника, який перевіряє димові канали. Всі ці послуги ми надаємо своєчасно та якісно. Навіть часом робимо те, що не входить до нашої компетенції, бо йдемо жителям на поступки. Окрім Віктора Пузика, з того будинку ніхто ні на що не скаржиться», – пояснила Ольга Петренко.

Вона також розповіла, що упродовж літа дах будинку, про який розповідав Віктор Пузик, вже полагодили.

«Неодноразово на тій покрівлі ми були, де затікало, все, що можна було, поперекривали залізом і шифером. Двері нові їм поставили в під’їзд. Заливку довкола будинку зробили. Загадали ще вони нам лавочку біля будинку поставити, то поставили. У підвальному приміщенні комірку капітально їхню облаштували. Центральна каналізація в них нова, повністю її зробили», – розповіла Ольга Петренко.

Також, за її словами, дощова вода в підвал будинку не затікає, в підвалі сухо. А брудна вода тече тільки в квартирі скаржника Віктора Пузика, ймовірно, через те, що йому потрібно поміняти кран або фільтр. Але це аж ніяк не проблема всього будинку. До того ж, у будинку брали аналізи води, то результати експертизи показали, що всі показники в нормі.

Щодо проблем колишньої вчительки в літах Ольга Петренко теж прояснила: «14-та квартира до нас зверталася. Там проблема була в тому, що коло труби трохи прогнило залізо. Ми вже все поміняли, як тільки ця пані нам повідомила про проблему. Я особисто, коли брала участь у перевірці димових каналів, записувала цю скаргу, на яку ми швидко зреагували. Ми не зволікаємо з виконанням робіт».

Натомість Віктор Пузик почав звертатися до вищих органів влади, зокрема Кабінету Міністрів, телефонував на гарячу лінію…

«Уже минуло три місяці після цих неодноразових звернень. Останній раз звернувся цього понеділка, 23 вересня», – сказав чоловік.

До речі, він має план, як діяти, якщо, за його словами, вищі органи влади не відреагують належним, на його думку, чином. Каже, що «популяризуватиме» діяльність керівника Сновської громади в соцмережах.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button