Суспільство

Подвійна гра КП «Паркування та ринок»: Синенку дозволили не прибирати МАФи

Нинішній очільник комунального підприємства «Паркування та ринок» Микола Гоголь та Ігор Синенко, керівник ТОВ «Рентторг», він же рідний брат екс-керівника КП «Паркування та ринок» Дмитра Синенка (був призначений на цю посаду 1 лютого 2012 року), дивним чином домовилися про безперебійну роботу МАФів, розташованих по вул. Рокоссовського, 17, майже на два роки. І це попри рішення суду, згідно з яким «Рентторг» ще у лютому 2018 року мусив звільнити земельну ділянку за цією адресою, прибравши на ній усі малі архітектурні форми та споруди. Додамо, що ця земельна ділянка є в постійному користуванні КП «Паркування та ринок», згідно з рішенням сесії міської ради від 30.09.2013.

Напрошуються кілька висновків: Ігор Синенко і ТОВ «Рентторг» нахабно ігнорує рішення суду, КП «Паркування та ринок» із незрозумілою метою веде подвійну гру з користувачами земельних ділянок, на яких стоять МАФи, після програних Синенком судів десь у владних кабінетах таки відбувся «договорняк». Хто стоїть за можливою змовою – не відомо, однак, зазначимо, що на кожній розширеній нараді в міськраді вимагають прибрати незаконно встановлені малі архітектурні форми.

Як МАФи у Чернігові з’їли мільйон бюджетних  коштів

Відповідно до звіту за 2015 рік, бюджет Чернігова недоотримав понад 900 тисяч гривень від орендної плати за землю, на якій стоять малі архітектурні форми (МАФи). Саме тоді міська влада оголосила війну тимчасовим торговельним павільйонам і дали відповідне доручення КП «Паркування та ринок» провести інвентаризацію ефективності використання комунального майна. У ході перевірок було виявлено низку сумнівних договорів – по-перше, вони були укладені на дуже великі строки (30 років), по-друге, документ прописаний таким чином, що Чернігів не заробляє жодної копійки від експлуатації землі, на якій відбувається торгівля, тим часом інвестор, який розмістив МАФи, набиває власні кишені. Один із прикладів – торгівельні ряди по вул. Рокоссовського, 17, які належать ТОВ «Рентторг» в особі інвестора Ігоря Синенка. Саме на цій ділянці землі останні кілька  років КП «Паркування та ринок» намагалося прибрати малі архітектурні форми.

Інвестиційна  «змова» братів Синенків

Ще у жовтні 2014 року, коли КП «Паркування та ринок» очолював Дмитро Синенко, між КП і ТОВ «Рентторг», керівником якого був Ігор Синенко, започаткувалася співпраця – обидва брати підписали між собою договір, згідно з яким підприємству Ігоря Синенка аж на 30 років надали у користування земельну ділянку площею 0,0149 га  по вул. Рокоссовського, 17 із метою розміщення на ній об’єктів соціально-торгового призначення – тимчасових торговельних павільйонів. У 2016 році КП «Паркування та ринок», яке очолював вже Сергій Гарус, на вимогу міського голови вийшло з пропозицією до  Ігоря Синенка доопрацювати договір, аби в ньому були враховані й інтереси Чернігова. Та очільник ТОВ «Рентторг» не погодився, адже йому були вигідні старі «братові» умови співпраці.

Так, «Паркування та ринок» за підтримки мерії звернулося з позовом до суду.

13 рішень у справі МАФів Синенка

Понад рік у судовому порядку КП «Паркування та ринок» намагалося розірвати договір із власником торгових рядів по вул. Рокоссовського, 17. Причина рішучих дій КП вказана в одній із позовних заяв – старий договір уже давно вичерпав себе.

КП_0

Звільнити земельну ділянку площею 149 м2 від МАФів по вул. Рокоссовського 17, вимагав у судовому порядку тодішній очільник підприємства «Паркування та ринок» Сергій Гарус. Власне, він і розпочав боротьбу проти ТОВ «Рентторг», яку продовжили його наступники. 28 листопада 2016 року справу стосовно розірвання договору розглядав Господарський суд Чернігівської області (Справа № 927/915/16).

КП_1

Утім, рішенням суду комунальному підприємству міськради було повністю відмовлено у задоволенні позову проти ТОВ «Рентторг».

Не погоджуючись із цим, КП «Паркування та ринок» звернулося з апеляційною скаргою до Київського апеляційного господарського суду, в якій просило скасувати рішення господарського суду Чернігівської області від 28.11.2016 та прийняти нове, яким задовольнити позов.

Утім, і цей суд був не на користь підприємства. Апеляційну скаргу 13 червня 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив без задоволення. До речі, поки тривала судова тяганина, у КП «Паркування та ринок» змінилися два керівники – після Сергія Гаруса на посаду прийшов Денис Брильов, піля Брильова – Олексій Шевченко. Вони продовжили  боротьбу проти сумнівного договору стосовно земельної ділянки по вул. Рокоссовського, 17.

Із касаційними скаргами на постанову Київського апеляційного господарського суду від 13.06.2017 року КП «Паркування та ринок» і Чернігівська міська рада звернулися вже до Вищого господарського суду України. І, врешті, 20 вересня 2017 року колегія суддів частково задовольнила касаційні скарги , а справу стосовно розірвання договору з ТОВ «Рентторг» від 28.11.2016 року знову направили на новий розгляд до Господарського суду Чернігівської області.

І ось тут КП «Паркування та ринок» після майже річної тяганини врешті отримало бажаний результат: рішенням Господарського суду Чернігівської області від 22.11.2017  інвестиційний договір КП «Паркування та ринок» з ТОВ «Рентторг» було визнано недійсним.

КП_2

Щоправда, ТОВ «Рентторг» ще звернулося до Київського апеляційного суду з апеляційною скаргою, утім, 6 лютого 2018 року  її було залишено без задоволення.

МАФи Синенка на Рокоссовського – живі!

Із часу останньої постанови суду минуло майже 4 місяці, а торгівельні ряди по вул. Рокоссовського, 17 усе ще стоять і, напевне, мають свого власника.

КП_3

Тож ТОВ «Челайн Медіа Груп» у травні звернулося із запитом до КП «Паркування та ринок», у якому просило надати інформацію, з ким із суб’єктів господарювання було укладено договір оренди чи іншого платного або безоплатного користування торгівельними рядами по вул. Рокоссовського, 17.

КП_4

Коли редакція отримала відповідь, нашому здивуванню не було меж. Виявляється, 2 квітня 2018 року КП «Паркування та ринок», яке понад рік добивалося розірвання  інвестиційного договору з ТОВ «Рентторг», знову уклало з ним договір і МАФи по вул. Рокоссовського, 17 більше ніхто не зачіпає. Логіка незрозуміла. Договір із Синенком, до речі, підписаний до 31 грудня 2019 року. Треба зазначити, що новий керівник КП Микола Гоголь прийшов на посаду якраз у лютому цього року, щойно Синенко програв апеляцію.

Чи це випадковість? Щойно ЧЕline зв’яжеться із начальником КП «Паркування та ринок» Миколою Гоголем, ми опублікуємо його пояснення з приводу ситуації.

До речі, КП «Паркування та ринок» договори з ТОВ «Рентторг», а відтак і встановлені МАФи, має ще за кількома адресами: вул. Льотна, 10, вул. Гонча, 41, проспект Миру, 44.

КП_5

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Все зрозуміло.
    Одне питпння знайдіть 3 відміннгості в договорах.

  2. Это гениально!!! Интересно сколько денег, ресурсов города, времени работников КП было потрачено, что бы разорвать точно такой же договор.

Back to top button