Суспільство

Кооперативи проти «змови» закупівельників молока

На Чернігівщині молоко в населення купують за копійки, і варіантом виходу з цієї ситуації є створення сільськогосподарських кооперативів. Про це повідомив Віктор Олексенко, начальник відділу тваринництва Департаменту АПК Чернігівської області.

«На мою думку, молокопереробні підприємства є монополістами в переробці молока, тож диктують ціну на молоко, що закуповується в господарствах населення. Сьогодні ціна диктується всім однаково, влітку вона скидається «нижче плінтуса» – 2,30 грн, більше ніхто не дає. Взимку, коли кількість молока зменшується і його не стільки, як було, ціна зростає до трьох гривень», — сказав Віктор Олексенко.

Чиновник зазначив, що пляшка будь-якої найдешевшої води коштує більше п’яти гривень за літр, а для її видобутку ніхто не докладає так багато зусиль, як доводиться працювати тим людям, які тримають корів.

С/г кооперативи як панацея від дешевої закупівельної ціни молока, по суті, є об’єднання селян для спільного вирішення місцевих задач. Кооперативи поділяються на молочні (для спільного здавання молока на молокозаводи і створення умов його зберігання, що підвищує його закупівельну ціну), з обслуговування (спільне використання с/г техніки для обробітку землі, збору врожаю тощо) та багатопрофільні.

Як з’ясувалось, в області створенням і діяльністю кооперативів опікується відділ економічного аналізу та інвестицій. Начальник відділу Василь Жук проінформував про розробку обласної Програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на 2017 – 2020 роки.

«Основна суть цієї програми – підтримка чинних кооперативів і новостворених. На сьогодні в нашій області зареєстровано 27 кооперативів. Ми пропонуємо виділяти з обласного бюджету кошти на купівлю засобів виробництва, переробки та зберігання сільгосппродукції», – сказав Василь Жук.

Згідно з програмою, на кооперативи області протягом п’яти років планується надавати щорічно 1 млн бюджетних коштів. Плюс п’яту частину, 250 тис., повинні збирати самі «кооперативники» на місцях.

Оскільки в програмі згадується зміцнення 20 об’єднань, то в середньому на один кооператив може перепасти 50 тис. бюджетних коштів. А на 12 із половиною тисяч мають розщедритись члени кооперативу.

Ще статті по темі

Back to top button