Суспільство

Коронавірус, ліси й дороги: план дій опозиційних фракцій Чернігівської облради

Уже завтра відбудеться певним чином непересічна подія для всієї Чернігівщини. Йдеться про чергове засідання сесії обласної ради. Особливість у тому, що в сесійній залі зберуться всі депутатські фракції. Адже, попри різні політичні погляди, депутатів об’єднує спільна місія – допомога людям.

Підтримка медичної сфери, війна проти коронавірусу, підготовка до можливих військових дій, комплексний і справедливий для всіх громад ремонт доріг, реформування лісової галузі, збереження комунального майна від дерибану та сумнівних розпродажів.

На основі безпосереднього спілкування з людьми в громадах і численних звернень, такі ключові напрями роботи окреслили для себе депутати чотирьох опозиційних фракцій – «НАШ КРАЙ», «БАТЬКІВЩИНА», «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» і «ЗА МАЙБУТНЄ».

Нині одним із найважливіших напрямів депутатського корпусу є протидія коронавірусу та збереження життя людей. На цьому наголошує керівник фракції партії «НАШ КРАЙ» у Чернігівській обласній раді Сергій Баришовець.

122465461_1333221883692753_3466598130060309965_n

«Найголовніше – це комплекс заходів, пов’язаний із боротьбою проти коронавірусу. Це один із пріоритетних напрямів нашої діяльності. Адже в багатьох медичних закладах бракує кисню, в інших – медикаментів, засобів захисту, медичного персоналу тощо. Друга проблема, з якою до нас звертаються по допомогу майже в усіх громадах, – це ремонт доріг обласного чи місцевого значення. Тому будемо працювати і допомагати людям. На сесії обласної ради порушуватимемо питання, щоб виділяли кошти на кисень і обладнання. До прикладу, в Носівській громаді відкрили ковідне відділення на 20 ліжок, купили з місцевого бюджету кисневі концентратори. Але річ у тім, що ця лікарня не потрапила до переліку закладів, які фінансуються державою щодо 300% надбавки медикам. Тож треба вирішити питання, щоб надбавки були і цим медикам. Дуже цікава ситуація з дорогами. Людей хочуть пошити в дурні. Половина коштів дорожнього фонду піде на місто Чернігів. Тож порушуватимемо питання, щоб кошти розподіляли рівномірно по всій області», – зазначає Сергій Баришовець.

Окрім боротьби з коронавірусом, не менш важливою проблемою є боротьба із корупцією та сумнівними рішеннями, запевняє керівник фракції «БАТЬКІВЩИНА» в Чернігівській обласній раді Сергій Пащенко.

83919878_2739847959436916_6547371798130851840_n

«Роботи дуже багато. Насамперед – це сумнівні питання приватизації об’єктів комунального майна, які виносять на цю сесію. Виставляють досить великий список об’єктів на приватизацію. Ми минулого скликання неодноразово збиралися складом представників усіх фракцій, обговорювали. На сьогодні мені відомо, що це питання збираються виносити без будь-яких обговорень. Так званою більшістю хочуть прийняти рішення, аби практично всі об’єкти, які є у власності обласної ради, віддати на приватизацію. Тому це питання ми обов’язково будемо обговорювати і захищати. Щоб об’єкти, які є в комунальній власності, не розпродали. Ще одне із основних питань стосується облагролісу. Звертаються керівники територіальних громад, звичайні жителі, наші керівники парторганізації в районах, щоб усе-таки передати комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» у власність територіальних громад, так, як це вже давно зроблено в Корюківці. Ми вже винесли проєкт рішення і будемо відстоювати питання, щоб дочірні підприємства передати на баланс громад. Хоч так звана більшість говорить про те, що досить велика сума коштів на це потрібна. Одне із ключових питань, яке порушуватиме, зокрема, й наша фракція, – збереження єдиного дитячого санаторію «Пролісок» у Ніжинському районі. Нам відомо, що вже питання стоїть ребром, і якщо не помиляюся, є проєкт рішення щодо закриття та ліквідації цього санаторію. Ініціатор цього рішення – ОДА. Ми в минулому скликанні захищали цей санаторій і зараз це робитимемо. Щоб не закривали, а знаходили кошти на фінансування закладу. Решта нагальних питань – дороги. Нам дуже цікаво, чому в останньому розпорядженні голови ОДА є незрозуміла формула розподілу 600 мільйонів субвенції на дороги. Левова частина коштів виділена саме на місто Чернігів і Чернігівський район. На міста обласного значення, такі як Прилуки, Ніжин, узагалі нічого не виділили. Питання до влади – чому так і за якими формулами та пропорціями ділили ці кошти? Звісно, найактуальніше питання – це фінансування медицини. Сьогодні, наприклад у місті Прилуки колосальна проблема з медичним киснем. Я зокрема займався питанням купівлі в Києві 40 балонів кисню для лікарні. У минулому скликанні прийняли окрему програму для фінансування боротьби з ковідом. І кошти виділяли саме на медицину, медикаменти, обладнання, захист лікарів», – зазначає Сергій Пащенко.

Боротьба з коронавірусом, допомога медичним закладам, підтримка малого бізнесу в ці непрості часи та контроль роботи обласної ради. Такими є пріоритетні напрями роботи депутатів «ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СОЛІДАРНОСТІ», зазначає керівник фракції цієї партії в обласній раді Олександр Мисник.

26962209_1626646414096075_8521358903241271797_o

«Нині основна проблема – це ковід. У нас поки «червона зона», у колишніх районних лікарнях місць немає. Дуже багато людей звертається по допомогу. І про відсутність доплати медикам говорять, і про проблеми із забезпеченням лікувального процесу. Чим допомагає держава? Питання вакцинації нагальне. На якій стадії вона в області? Які категорії вакцинують? Такі запитання ставлять люди, і відповіді на них хотілось би почути. Обмеження зараз дуже суттєві. Тож треба думати, як підтримати малий бізнес, щоб підприємці не закривалися. Бо всі розуміють, що наповненість бюджету залежить від роботи економіки. А якщо наповнення бюджету нема, то виконання всіх програм зупиниться. Але якщо говорити про питання, що виносяться на сесію облради на 20-те число, то там або приватизація майна, або основне – виділення земельної ділянки. Але тільки не те, що насправді хвилює людей. Так само хвилює, що було прийнято рішення обласною сесією минулого скликання щодо передачі облагролісів на ОТГ. Але на цю сесію чомусь знову виноситься повторна передача. Рішення ухвалене, щоправда, не виконане. Навіщо його заново треба ухвалювати? Дуже багато сумнівних моментів у роботі обласної ради. Тому ми будемо підходити до всіх питань професіонально і максимально якісно. Головне – допомога людям», – прокоментував Олександр Мисник.

Дуже багато звернень і прохань про допомогу від жителів Чернігівщини отримали також депутати облради від партії «ЗА МАЙБУТНЄ». Проблемних моментів вистачає, відтак вирішувати їх треба професійно й дуже оперативно, вважає керівник фракції партії «ЗА МАЙБУТНЄ» в обласній раді Сергій Сергієнко.

64806864_2462013720708645_3749730603751178240_n

«Бюджет області на 2021 рік неконструктивний, незбалансований і не відповідає вимогам соціального забезпечення населення. Бюджету області на сьогодні не вистачає приблизно 378 мільйонів гривень. Тому в цьому форматі бачимо недофінансування багатьох галузей у нашій області, зокрема медицини. Зараз на місцях з’ясовуємо, які є першочергові питання, аби їх вирішувати. Головне завдання – забезпечення фінансової стабільності в наших регіонах. Треба зберегти малі ФОПи, які наповнювали наші бюджети, але в нинішніх умовах вони повноцінно працювати не можуть. Пріоритетним також є питання забезпечення життєдіяльності в регіонах об’єктів соціального значення. Гостре питання, що стосується боротьби з коронавірусом, надання медичної допомоги саме тяжким хворим, доступності медичного обслуговування. Питання вакцинації від ковіду також люди порушують. Вона сьогодні недоступна для більшості українців. Люди кажуть, що вже записалися в чергу через «Дію», але отримати щеплення не можуть. Через це люди схвильовані, тож хочеться пришвидшення цих питань. Нещодавно із заступниками голови ОДА обговорювали ситуацію із забезпеченням медичним киснем. Бо на сьогодні його катастрофічно бракує. Нагальним є питання щодо тероборони в регіоні. Навчання проходитимуть десь із 11 по 20 травня. Тож треба вирішити питання щодо розміщення людей, перевезення, забезпечення пальним. До цього також залучатимуться осередки місцевого самоврядування, територіальні громади, підприємства, адміністрації. Тому це комплексне завдання, яке маємо зараз підготувати і вирішити», – зазначає Сергій Сергієнко.

Отже, у вівторок, 20 квітня 2021 року, відбудеться чергова сесія Чернігівської обласної ради. На сесії буде розглянуто дійсно чимало важливих для області питань. Пряму трансляцію з сесійної зали зможете дивитися на нашому сайті.

Ще статті по темі

Back to top button