КоронавірусСуспільство

Коронавірус поставив під загрозу літній відпочинок дітей на Чернігівщині

Цьогорічна весна через карантин багатьом із нас закарбується в пам’яті. А особливо дітям, які опинилися «зачиненими» у власних домівках. І хоча розваг удома нині вдосталь, вони аж ніяк не замінять ігор на свіжому повітрі та повноцінного спілкування з однолітками. Здавалося, надолужити втрачене можна буде влітку, поїхавши до табору відпочинку. Але через коронавірус літній відпочинок цього року для дітей міста й області опинився під великим питання.

Як розповіли журналістам ЧЕline в міськраді, наразі нічого невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційне навчання і проблеми з інтернетом: як навчаються учні сільських шкіл

«Планували приймати заяви з 20 березня, коли саме розпочався карантин, але у зв’язку з тим, що було абсолютно нічого невідомо, ми навіть прийом заяв не здійснювали. Адже, щоб відбувалася оздоровча кампанія, повинні бути розроблені певні санітарні норми перебування дітей. А за такої ситуації нічого не відомо. На даний момент не відбуваються навіть закупівлі», – розповів начальник відділу у справах сім’ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради Валерій Семенець.

В управлінні зазначили, що на сьогодні ті табори Чернігівщини, з представниками яких спілкувалися, мають до 10 варіантів графіків роботи, але якогось конкретного – жодного. Все залежатиме від того, які рекомендації та норми прийме насамперед Міністерство охорони здоров’я, а потім уже доводитиме до оздоровчих таборів. Минулого року вже з квітня місяця табори, які планували працювати влітку, подавали заявку на перевірку. Спеціальна комісія, до складу якої входили представники влади та відповідних служб, приїжджали та перевіряли табори на готовність приймати дітей, наразі жоден табір такої заявки не подав.

«Чекаємо, які роз’яснення будуть, і готові хоч із наступного дня почати приймати заяви на оздоровлення. Кожного року були певні уточнення – стосовно норм, переліку документів, переліку категорій, цього року жодних переліків ще зовсім не було. Гроші, які передбачили на оздоровлення, ніхто нікуди поки що не знімав, вони є на наших рахунках , але що з ними буде далі, ми не розуміємо», – підсумував Валерій Семенець.

В ОДА розповіли, що минулого року було оздоровлено майже 57 тисяч дітей, понад 60 відсотків загальної кількості дітей. Цього року планували оздоровити не менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ніжинських мистецьких школах зменшили оплату за навчання

«Питання оздоровлення дітей для нас болюче. Наразі чекаємо на вказівки щодо організації оздоровчого процесу від центральних органів виконавчої влади та Міністерства соцполітики. На своєму місцевому рівні готуємося до початку оздоровчого сезону, аби бути готовими в будь-який момент. Якщо, наприклад, карантин знімуть у травні, то щоб у червні можна було почати. Але ж бачимо наразі, карантин продовжено до 22 травня, і прем’єр-міністр заявляє, що це ще не кінець. У який момент і на якому саме етапі послаблення фігуруватимуть дитячі оздоровчі заклади – компетенція центральних органів виконавчої влади. Офіційно жодних прогнозів нема», – підсумував в.о. директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації В’ячеслав Голуб.

Компенсації для пільгових категорій, які не скористаються правом на відпочинок, законом не передбачені.

Що ж стосується пришкільних таборів, їх цього літа точно не буде. Наразі, згідно з роз’ясненням від Міністерства освіти і науки, школи відкриватимуть лише для можливості складати ЗНО.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button