Суспільство

«Краєзнавчий вимір історії»: виставка у бібліотеці Короленка

Історія Чернігово-Сіверщини багата на вікопомні події, тут, за влучним висновком Михайла Грушевського, «поховані секрети Старої України». І це повсякчас приваблювало учених і аматорів старовини. На зламі ХІХ – ХХ ст. відбулося організаційне оформлення історико-краєзнавчого руху в регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У художньому музеї відкриється виставка «Обличчя культури»

За нових історичних умов на початку 20-х рр. ХХ ст. було створено Чернігівське наукове товариство, а згодом – Чернігівський інститут краєзнавства. Місцеві дослідники плідно співробітничали з Українським комітетом краєзнавства і Комісією Лівобережної України, що діяла у структурі Всеукраїнської Академії наук. Результатом цієї співпраці став збірник наукових праць «Чернігів і Північне Лівобережжя», виданий у 1928 р. за редакцією акад. М. Грушевського.

Однак, внаслідок політичних репресій 30-х рр. ХХ ст. державні й громадські краєзнавчі осередки були знекровлені, що зумовило занепад краєзнавчого руху на Чернігівщині. Минуло чимало часу, перш ніж науковий потенціал регіону був бодай частково відновлений.

Позитивну роль у цьому відношенні відіграли місцеві організації створеного у 1966 р. Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, широке залучення краєзнавців до підготовки обласного тому «Історії міст і сіл Української РСР» тощо. Це був поштовх до активізації краєзнавчого руху, і у 2-й половині 1980-х рр. було започатковано проведення обласних наукових конференцій та семінарів з історичного краєзнавства.

14 грудня 1989 р. відбулась установча конференція, яка прийняла рішення про заснування Чернігівського обласного історико-краєзнавчого товариства. Наступного 1990 р. після створення Всеукраїнської спілки краєзнавців товариство трансформувалося в її обласну організацію (з 2012 р. – Чернігівська обласна організація Національної спілки краєзнавців України).

До 30-річчя заснування Чернігівського обласного історико-краєзнавчого товариства у відділі краєзнавства бібліотеки відкрито книжково-інформаційну виставку «Краєзнавчий вимір історії», яка знайомить з історією та сучасною діяльністю Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, знайомить з активною та самовідданою працею її членів на ниві краєзнавства.

На виставці зокрема, представлені видання, що висвітлюють багаторічну плідну співпрацю Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка і ЧОО НСКУ.  Так, експозиція знайомить зацікавленого читача з усіма 25-ма випусками серії біобібліографічних покажчиків «Історики та краєзнавці Чернігівщини».

Чернігівська ОУНБ ім. В.Г. Короленка

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button