Суспільство

Краєзнавець з Чернігівщини відкрив понад 50 стоянок первісної людини

Краєзнавець з Чернігівщини, який відкрив понад 50 стоянок первісної людини. А ще — юрист, історик, музейний діяч, фундатор Сосницького краєзнавчого музею, видавець, діалектолог — Юрій Степанович Виноградський, уродженець м. Сосниці, що на Чернігівщині.

Йому достатньо успішно та легко, за свідченнями його сучасників та колег, давалась наукова, дослідницька діяльність, робота з документами, організація роботи колективу, юриспруденція (понад 20 років працював у судових установах Варшави та Чернігова). Він здійснив практично суцільне обстеження старожитностей Середнього Подесення і відкрив понад 50 стоянок первісної людини, близько 10 давньослов’янських городищ, збирав відомості про місцевих кобзарів та лірників, записував тексти фольклорних творів, вивчав та фіксував місцеві діалекти, упорядкував топонімічний словник Чернігівщини. Не забував і про свою батьківщину – Сосницю: відтворив історію міста та його околиць від найдавніших часів до початку XIX ст.Також був одним з фундаторів організації пам’яткоохоронної роботи, музейного та архівного будівництва на Чернігівщині. За обставинами переїхавши у 1920 р. до Сосниці, за дуже короткий термін створив місцевий краєзнавчий музей та очолив його, сприяв створенню Сосницького науково-дослідного товариства, повітової наукової бібліотеки, де були також й стародруки, і рукописні книги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомогу при народженні дитини від міста отримають ще 97 чернігівок

Попри його величезну працездатність, неабиякі організаторські можливості, наукові досягнення та відкриття, — у 30-х рр. ХХ ст. був звинувачений в ідеологічних злочинах та усунений з усіх посад, у тому числі й від керівництва місцевим музеєм, який він створив. Проте дослідницької й наукової роботи не покинув. Його напрацювання повністю зберігають своє наукове та пізнавальне значення й досі і це стосується тих робіт, які вже опубліковані. Проте є чимала кількість рукописів, які потребують вивчення та дослідження.

Помер Ю. Виноградський 4 березня 1965 р. у Сосниці.

Ім’ям Ю.С. Виноградського заслужено названо Сосницький краєзнавчий музей, який він створив ще понад 100 років тому і який працює й донині. Вчергове звертаємо увагу на те, що всі музейні заклади зараз працюють з урахуванням воєнного стану. Про відвідання музею попіклуйтесь, будь ласка, завчасно, з’ясувавши деталі за тел. (046) 552-25-34

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button