Суспільство

Криницю з цілющою водою облаштовують на Новгород-Сіверщині

Посеред столітніх сосен поблизу села Ушівка, що на Новгород-Сіверщині, з-під землі б’ють цілющі джерела. Місцина ця добре відома жителям навколишніх сіл. Із покоління в покоління люди передають легенду про неї.

Ще за часів кріпацтва жив у селі пан Савицький, який тримав у господарстві чимале поголів’я великої рогатої худоби. Під час випасу біля Ушівського джерела одна з корів втопилася в цьому озерці. Тоді пан наказав засипати джерело, щоб і сліду його не залишилося. Проте через деякий час джерело з’явилося обабіч шляху. Подорожні й досі тут зупиняються, аби втамувати спрагу, лісові мешканці також рятуються тут у затінку під час спеки. Їдуть до джерела хворі для зцілення від недуг, зміцнення організму. Відомо, що люди виліковувалися від екземи, головного, спинного болю, хвороб шлунка, очей, у багатьох поліпшувалося самопочуття після операцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Семенівщині облаштували природне джерело

Ушівська криниця – гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення. Хоч і є тут місце для відпочинку та можливість набрати живильної води, проте вони потребують оновлення. Навкруги все заросло чагарниками. Тож узялися розчищати місцевість навколо, аби подорожні здалеку бачили цілюще джерело. Працювали люди не один день, аби місце мало охайний вигляд. За фінансової підтримки облради оновили дощаний поміст до джерела та обабіч встановили ікони Пресвятої Богородиці, побудували невелику капличку.

Основні роботи завершили до Хрещення Господнього. Тож на Водосвяття до Ушівського джерела з’їхалося чимало люду, і не лише з сусідніх сіл, а й з інших громад Новгород-Сіверського району.

Воду для освячення брали з джерел. Протоієрей Ілля провів обряд і молебень. Опісля сміливці занурювалися в крижану воду. Її температура тут увесь час однакова, близько 6-8 градусів, вона не замерзає навіть у найлютіші морози.

Джерело й надалі приводитимуть до ладу. Щойно зійде сніг, тут планують оновити альтанку та замінити огорожу. Словом, робитимуть усе можливе, щоб тут могли комфортно відпочивати не лише місцеві, а й туристи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button