Суспільство

Крутитимуть педалі: нардеп із Чернігівщини пропонує скорочувати ув’язненим термін за вироблення електрики

Народний депутат від ПП «Слуга народу» Сергій Гривко зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, у якому запропонував скорочувати терміни ув’язненим за генерування електроенергії через велогенераційні установки. Законопроєкт №10057 з’явився на сайті Ради 15 вересня.

Свій законопроєкт народний депутат називає креативним.Його концептуальна суть – у тому, щоб мотивувати 50 тисяч в’язнів генерувати електроенергію через велогенараційні установки. Якщо впродовж місяця вони виконуватимуть норми, визначені Міністерством юстиції, то термін ув’язнення зменшиться, що прямо вплине на економію щодо його утримання – приблизно до 8% (до 200 млн гривень).

«Я завжди перебуваю в пошуку найбільш ефективного міжнародного досвіду. І ось зіткнувся із досвідом Бразилії. Там у 2011 році один суддя запропонував такий підхід, щоб зменшувати строки ув’язненим людям, які виробляли б електричну енергію за допомогою велогенераторів. Така практика була й в Америці. Але в той час були слабкі саморобні велогенераційні установки, тож ефект, якого вдалося досягти, був несуттєвим», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Сергій Гривко.

Але час не стоїть на місці, і нині велогенераційні установки суттєво потужніші. За словами Сергія Гривка, на одній велогенераційній установці за годину можна виробити 200 ват електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вандали пошкодили пам’ятку історії техніки на Чернігівщині, – коментар археолога

На його думку, на реалізацію проєкту варто знаходити інвесторські кошти. Загалом ще не підраховували, скільки потрібно грошей на реалізацію задуму, бо вартість велогенераційних установок буває різною, залежно від їх потужності.

Сергій Гривко запевняє, що задум можна втілити в життя за три місяці. І впевнений, що ув’язнені, які захочуть крутити педалі, знайдуться. Причому вони повинні мати допуск від лікаря. А генеруватимуть в’язні енергію у вільний час.

Креативний законопроєкт уже спричинив шквал суспільних обговорень і коментарів у соцмережах, зокрема й негативних. До них автор ставиться по-філософськи.

«Я запропонував ідею, а суспільству – вирішувати. Це шлях народного депутата – вислуховувати і негативні коментарі.

Законопроєкт ще розглянуть на комітеті з правоохоронної діяльності. І там уже буде вирішено, цікавий він чи ні», – пояснив нардеп.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button