Суспільство

Куди чернігівцям подіти ялинку після свят

Зараз ми насолоджуємося красою гарно вбраних ялинок і сосен. Та далі доля у них схожа – рано чи пізно опинитися на смітнику. Звичайно ж це не про ялинки в горщику, які весною будуть висаджені, та не про штучні дерева, які відправляться на антресолі до наступного року. Куди ж чернігівці можуть подіти свої новорічні сосни та ялини, щоб вони були використані з користю та не засмічували місто ?

Варіантів прожити довге і щасливе життя у зрубаних ялинок, на жаль, мало. Але зазначимо, що хвойних щороку вирощується вдосталь лісництвами спеціально для однієї мети – бути зрубаними для святкування новорічних і різдвяних свят. Ці плантації санкціоновані та відновні, тож сподіваємося, що всі придбали ялинки з чіпами в офіційних підприємств.

Отже, новорічну ялинку після свят слід віднести до найближчого до вас контейнерного майданчику для збору побутових відходів. Бажано перед цим загорнути в ряднину, щоб не насмітити хвоєю в під’їзді. Пакетів і плівки краще використовувати мінімум – пам’ятаємо про шкоду пластику для довкілля! Усі змогли принести новорічні деревця з місць продажу до своїх домівок, давайте знайдемо у собі сили донести їх і до контейнерних майданчиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині визначили найгарнішу новорічну ялинку

Через деякий час деревця зберуть і використають для опалення комунального підприємства «Спецкомбінат». Збором та перевезенням ялинок займаються підприємства, що обслуговують будинки, споруди та прибудинкову територію (ЖЕКи, ОЖБК та ОСББ). Існує також практика подрібнення ялинок та вивезення щепи на полігон твердих побутових відходів, але зараз до неї вдаються рідко.

Є й інші варіанти утилізувати ялинки з користю. Можна самостійно домовитися з власниками приватних господарств чи представниками зоопарку і відвезти їм деревця. Жителі приватного сектору зазвичай використовують ялинки після новорічних свят для власних потреб.

Не викидайте, будь ласка, новорічні дерева до сміттєвих баків чи через сміттєпровід! Збирайте їх біля контейнерних майданчиків. Так ви допоможете комунальним службам швидко прибрати місто.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Управління ЖКГ Чернігівської міськради

Ще статті по темі

Back to top button