Суспільство

Куди з Чернігівщини зник «Альбумін»: депутати шукають істину

Депутати Чернігівської обласної ради на черговій сесії порушили питання про припинення виробництва препарату «Альбумін» Чернігівською обласною станцією переливання крові.

Як повідомила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській облраді Ольга Чередник, це питання викликає занепокоєння у медиків і багатьох чернігівців. Депутати облради отримали відповідний лист-звернення, а тому вирішили створити комісію, щоб детально розібратися у справі.

За інформацією медиків, Чернігівська обласна станція переливання крові є комунальним закладом, і тільки власник може проводити реорганізацію закладу і припиняти виробництво препарату.

«10 % розчин альбуміну хворі отримували безкоштовно у разі здавання крові рідними та близькими, або купували за 280 грн. Вартість препарату на фармацевтичному ринку коливається від 700 до 1 000 грн., а альбумін донорський 10 % 100 мл коштує 1 117 грн. І це ціни 2016 року», – йдеться у зверненні до депутатів.

За наказом головного лікаря обласної станції переливання крові, виробництво препарату припиняється з 1 січня 2017 року через неможливість реєстрації препарату.

Також, у листі висловлено сподівання, що депутати обласної ради, як і депутати Львівської обласної ради (які вирішили позитивно це питання), зможуть допомогти хворим, зберігши виробництво 10 % розчину альбуміну.

«Ця допомога потрібна вже сьогодні, оскільки завтра буде запізно. Дороговартісне обладнання вже демонтують», – наголошується у листі до депутатів.

О. Чередник підкреслила, що депутати мають намір детально вивчити це питання.

Довідка: Альбумін – основний плазмозамінний препарат при онкозахворюваннях, опіках, крововтратах, операційному чи травматичному шоках.

Прес-служба Чернігівської облорганізації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button