Суспільство

Кухонні трюки та лайфхаки: як швидко впоратися з повсякденними завданнями

Робота по дому та приготування їжі займають багато часу та забирають чимало сил. Щоб ефективно управлятися з усіма побутовими справами, можна користуватися перевіреними лайфхаками та секретами для оптимізації різноманітних щоденних справ. У статті зібрано поради, які дозволяють швидше впоратися з головними кухонними обов’язками.

Оптимізація приготування їжі

Аби щоденне готування страв проходило легше, можна скористатися такими хитрощами:

  1. Перед приготуванням підготувати всі інгредієнти — заздалегідь усе відміряти й нарізати.
  2. Зберігати сипучі продукти (цукор, сіль, борошно, крупи, макарони) у прозорих контейнерах, щоб одразу знаходити потрібні.
  3. Маркувати всі непрозорі банки та контейнери, вказуючи їх вміст і кінцеву дату терміну придатності.
  4. Готувати їжу великими порціями, а потім розкладати її по контейнерах, заморожувати та використовувати поступово. Це особливо актуально для соусів, супів, напівфабрикатів — пельменів, вареників, сирників.
  5. Застосовувати спеціальні гаджети й інструменти, які дозволяють скоротити час приготування: кухонний комбайн для подрібнення продуктів і приготування тіста та соусів, мультиварку — для супів, тушкованих страв, каш, занурювальний блендер — для швидкого створення пюре, смузі, багатокомпонентних соусів, кремів.

Грамотна стратегія прибирання

Щоб скоротити час на прибирання кухні, можна користуватися такими лайфхаками:

  1. Використовувати посудомийну машину для миття посуду. Якщо на кухні недостатньо вільного місця, чудовим варіантом буде міні посудомийна машина, яку можна поставити на стіл або вбудувати під стільницю.
  2. Прибирати на ходу — тобто не накопичувати брудний посуд, столові прилади та обробні дошки, а мити їх або завантажувати в посудомийку відразу після використання.
  3. Використовувати фольгу та пергаментний папір під час приготування страв на деках у духовій шафі. Це дозволяє зберігати їх практично чистими та прискорює процес фінального прибирання кухні.

Також слід тримати під рукою харчову соду та оцет для швидкого видалення плям і жиру з плити та робочої поверхні.

Організація зберігання запасів і залишків їжі

Щоб збільшити термін придатності готової їжі, можна використовувати вакуумний пакувальник. Він чудово підходить для запечатування м’яса, сирів і залишків різних страв, зберігаючи їх свіжими навіть у морозильній камері.

Також досвідчені кулінари радять застосовувати формочки для кубиків льоду не тільки за їхнім прямим призначенням, але й у ролі допоміжного інструменту для зберігання соусів, бульйонів, подрібненої зелені. Після заморожування готові кубики варто перекласти в пакети із застібкою Zip-Lock і промаркувати їх.

Планування раціону

Складання щоденного плану харчування дозволяє спростити процес закупівлі потрібних продуктів та приготування страв. Також, знаючи приблизне меню, можна скоротити витрати на продукти, купуючи в супермаркеті лише те, що зазначено в списку.

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button