Суспільство

Купують насіння, порають худобу та чекають тепла: весняні селянські клопоти

Цьогоріч приходу справжнього тепла вже всі зачекалися. Бо прогнози та віщування про те, що весна буде холодною і затяжною наразі справджуються. Між тим, тепло неодмінно буде. А селяни очікують сприятливої погоди ще й тому, що навесні стартує новий сезон городніх робіт. Щоправда, до оранки ще далеко. Та це аж ніяк не означає, що люди в селах сидять склавши руки.

Турбот у селах повно і в холодну пору року. Насамперед у людей, які тримають господарство. Бо за худобою і птицею треба доглядати та годувати, причому не раз на день.

Щоправда, нині в селах, як, наприклад, у Тупичеві живуть переважно пенсіонери. Господарство, тобто корівок і свинок, удома тримають, але вже суттєво менше, ніж раніше.

«У пенсіонерів уже немає сил, аби худобу порати, а молодь не хоче в селі жити, бо ніде працювати», – пояснили місцеві жителі.

Цю зиму селяни здебільшого називають лютою, бо таких морозів і стільки опадів не було вже кілька років. Кажуть, що довелося спалити багато дров, а власники газифікованих осель нарікають на збільшення споживання газу і, відповідно, кругленькі суми у платіжках.

«За минулий місяць сплатив за газ три тисячі гривень. Хоча будинок не дуже великий, трикімнатний. На опаленні не дуже економили, бо захворіти в холодній хаті, а потім усією родиною лікуватися – теж не вихід. Щодо того, чим займаюся надворі, то особливо нічим, бо холодно. Навіть трохи снігу у дворі ще лежить. Треба порозкидати кучугуру тонким шаром, щоб швидше розтанув. Домашніх тварин, окрім собак і котів, не тримаємо, то й особливих клопотів із доглядом теж немає. Хіба що курячі лапи та інші субпродукти доводиться купувати. А як потеплішає, треба буде вигрібати у дворі та скопати на грядки, бо біля хати в нас небагато землі», – розповів житель Мени Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побут, дозвілля і життя чернігівців у другій половині ХХ століття (Відео)

Поки не закипіли роботи на городі, є нагода заглянути до саду. Адже саме в цю пору там варто починати наводити лад.

«Усі роботи в саду необхідно провести до того, як почнуть набухати бруньки. Насамперед це стосується обрізання кущів, плодових дерев і винограду. Раннє обрізання зменшує негативні наслідки. Також важливо позбутися сухих і пошкоджених морозами або хворобою гілок і вирізати зайву поросль», – пояснює Антон, житель села Вишневе, що на Ріпкинщині.

Будують плани на весну і дачники. Наприклад, пенсіонерка Ганна з Чернігова вже накупила насіння, яке саджатиме в себе на городі в селі Стольне.

«Усе дороге, близько пів тисячі на насіння витратила, купую здебільшого голландське насіння, бо воно якісніше. Купувала насіння моркви, буряка столового, зелені, кабачків, огірків, кавуна й інших культур. За рекордними врожаями не женемося, скільки посадимо, стільки і вистачить, аби здоров’я було. Розсаду раніше в місті на підвіконні вирощувала, а цьогоріч не саджала. Мороки багато з нею. Простіше вже готову на базарі купити. Хіба що у селі вже, як поїдемо, у парничок висію капусту. Бо розсаду капусти скільки не купую, чогось не росте. Тільки своя приживається. Подруги з села кажуть, що вже й підсохло, можна на подвір’ї вигрібати. Але не поспішаємо їхати, бо ще тепла нема та й восени все поприбирали», – розповіла пані Ганна.

Як бачимо, традиційно з приходом весни клопотів і думок про майбутні врожаї в людей побільшало. І скоро незчуємось, як у поле й на городи вийдуть трактори і почнеться оранка.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button