Суспільство

«Лайфхак для виборця: що варто знати на дільниці»

Уже цієї неділі, 31 березня, кожному дієздатному та повнолітньому українцю належить виконати свій конституційний обов’язок: прийти на дільницю і віддати свій голос за вподобаного кандидата в президенти України. На перший погляд, нічого складного в цьому завданні немає. Проте в кожній справі завжди є свої так звані підводні камені. Як їх уникнути – читайте далі.

            Як документи взяти на дільницю

Основний документ – паспорт громадянина України. Щоправда, бажано прихопити з собою додаткові документи – посвідчення водія чи пенсійне посвідчення.

Краще користуватися своєю ручкою

Не голосуйте ручкою, яка вже є в кабінці. Адже може так статися, що написи, зроблені нею, через якийсь час зникнуть. А це додаткова можливість для фальсифікації волевиявлення.

Бюлетень не фотографуємо

Фотографувати свій бюлетень на мобільний телефон заборонено. Щоправда, заборонити вести зйомку на дільниці ніхто не може. За винятком, якщо людина забороняє себе знімати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За кого голосуватиме Чернігів: містяни сказали своє слово

Відповідати на екзит-пол не обов’язково

Людина має право відповідати або не відповідати. Але все має бути анонімно. Називати своє ім’я й адресу не потрібно. Просто кажіть: «Я проголосував за…».

Якщо побачили порушення

Якщо побачили факт підкупу або щось викликає у вас занепокоєння, то краще повідомити про це за номером «102» або розповісти співробітнику поліції, який перебуває поруч.

Не знайшли себе в списку

Не треба зволікати із приходом на дільницю до 19.00. Бо через годину вона закриється. Тож якщо вас немає у списку, навряд чи за годину вдасться вирішити це питання.

Якщо дільницю «замінували»

Треба перечекати подалі від дільниці, поки правоохоронці проводять відповідну перевірку приміщення. Героїзм демонструвати не потрібно.

Начальник не відпускає на вибори

Це порушення конституційних прав, і за це роботодавцю загрожує кримінальна відповідальність. Головне – якось зафіксувати намагання перешкодити волевиявленню.

Випадково зіпсували бюлетень

Треба складати акт у присутності двох понятих, членів і голови комісії, що бюлетень зіпсований. Після цього мають видати новий. Щоправда, на це все знадобиться час.

Ще статті по темі

Back to top button