Суспільство

У Ніжині знайшли підземні тунелі

13-14 квітня 2016 р. фахівці з Лабораторії неруйнівних методів дослідження за допомогою георадара просвітили кілька ділянок у історичному центрі міста Ніжина на наявність підземних пустот.

Дослідники обстежили територію навколо Всіхсвятської церкви, де у 18 ст. знаходився міський та грецький магістрати. За два дні роботи було виявлено цілий комплекс підземних кімнат різних розмірів висотою близько 4 метрів. За повідомленням міського депутата М. М. Булигіна, який приймав участь у дослідженні, 80% знайдених приміщень засипані землею. Також зроблено знімок території, де колись знаходилася будівля міського магістрату, та протяжний знімок на наявність підземних тунелів. Всі отримані матеріали вимагають детального опрацювання. Як зазначив один з київських дослідників, А. В. Кадун «Ніжин дуже перспективне у плані історичної спадщини місто. Є над чим працювати».

Кедун І. С., керівник ніжинської експедиції повідомив, що дане дослідження з допомогою георадару стало можливе за сприяння ніжинської міської влади, яка виділила частину фінансування на роботи. Загалом ця експедиція має три етапи:

1. Виявлення ти фіксація всіх підземних приміщень, що було зроблено цими днями.

2. Розчистка цих приміщень.

3.Оцінка витрат для проведення їх дослідження. Значна частина коштів піде на забезпечення безпеки під час розкопок, їх збереження.

Також археолог повідомив, що планується пошук склепів навколо церков міста.

На основі цих досліджень буде створено першу достовірну карту ніжинських підземель.

Джерело: pik.cn.ua

Ще статті по темі

Back to top button