Суспільство

Lastpages: «Навчись сам – навчи інших: інфомедійна грамотність»

Для сучасної людини кожен день є, у певному розумінні, викликом, перевіркою на витривалістьіснування в інформаційному просторі, який давно не грає за правилами.

У листопаді команда викладачів філологічного факультету НУЧК імені Т.Г. Шевченка виборола право реалізувати власний проєкту рамках міжнародної грантової програми «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність», що реалізується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки посольств Великої Британії та США в Україні у партнерстві з Міністерством освіти і науки України й Академією Української Преси. Мета – сформувати інфомедійно грамотне суспільство ХХІ століття (на прикладі Чернігівської громади), зберігаючи наступність «ЗВО – школа – активна громада – ЗВО».

Ще з вересня викладачі філологічного факультету працювали над комплексами вправ, сценаріями, онлайн-інструментами для реалізації основних ідей проєкту серед студентів-філологів 3-4 курсів і студентів магістратури, що вилилось у сім неповторних, творчихворкшопів.Метою стало навчити студентів впроваджувати медіаграмотність в основній і старшій школі як в процесі виховних заходів, так і на уроках української та англійської мов, української та зарубіжної літератур. Окремим оригінальним напрямом стало втілення ідеї «медіаграмотність протягом життя», а саме бажання навчити магістрантів упроваджувати інфомедійну грамотність серед різновікових верств населення. У результаті такої роботи студенти отримали готові сценарії та вправи для проведення уроків і позакласних заходів із формування інфомедійної грамотності з учнями основної та старшої школи. Також результатом реалізації грантової програми стане створення «Конструктора з інфомедійної грамотності», який буде наповнений вправами та сценаріями відповідної тематики.

Другим напрямком стала робота зі студентським активом міста Чернігова та області. Протягом трьох днів навчання у Медіашколі учасники (а їх було 35)сформували власну інфомедійну грамотність, розвинули критичне мислення та отримали інструменти для проведення власних активностей зі своїми студентськими радами, одногрупниками, друзями.

Робота була насиченою й багато в чому зовсім невідомою. «Коли пропонують займатися чимось новим, то, безперечно, тобі страшно, ти сумніваєшся, адже будь-яка справа потребує практичного досвіду», –зазначає Олена Сазонова.

11 листопада відбулася онлайн-презентація грантового проєкту «Інфомедійна грамотність: навчись сам — навчи інших».Викладачі філологічного уже в статусі тренерівміжнародної організації IREX– Світлана Гергуль, Марина Ольховик, Лариса Городнича, Ольга Лілік, Олена Сазонова, Тетяна Чередник, Наталія Деркач– за допомогою інтерактивних методів та інноваційних платформ вчили студентів розпізнавати основні види можливого маніпулювання думкою, емоціями, когнітивним помилками й прийомами критичного мислення, нетикету, ресурсами добування першоінформації тощо.

А як же все починалося?

Світлана Гергуль, ідейна натхненниця гранту, розповідає: «Минулого року десять викладачів нашого факультету брали участь у проєкті IREX  – «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність». Протягом двох осінніх сесій та зимової школи вони проходили навчання та формували власну медіаграмотність. Тоді й з’явилася ідея створити грантову програму, яка допомогла б студентам сформувати власніінфомедійнінавички. Ідея в тому, щоб студенти змогли навчити цьому вже своїх учнів під час педагогічної практики, адже головний бенефіціар – медіаграмотне суспільство, яке формуватиме нову країну».

Діяльність IREX — міжнародної організації, що опікується проблемами зміцнення громадянського суспільства через реалізацію багатьох освітніх заходів, — для України означає залученнядо світової громадянської спільноти.Тетяна Чередник зазначає: «Мій досвід участі в одному з проєктів IREX доводить, що не буває багато знань, не можна вважати, що ти все вмієш і тобі нема чого навчитися. Бути відкритим новому — це одна з важливих рис сучасної людини».

Як виявилося, не лише студенти хвилювалися перед початком тренінгів. «Ми дуже переживали, оскільки не мали досвіду проведення таких заходів у форматі онлайн. На мою думку, нам усе вдалося, насамперед завдяки підтримці колег і активності студентів, які оригінально підійшли до виконання завдань, забезпечили технічну підтримку, створили особливу атмосферу взаєморозуміння і творчості», — розповіла одна зі спікерок тренінгу Ольга Лілік.

Погоджується з колегою й Олена Сазонова: «…завдяки дружнім порадам колєжанок, взаємній злагодженій роботі, відчула, що все пройде добре. Так і сталося, бо під час тренінгів друзі не полишали, підтримували».

Розвиток критичного мислення, візуалізації, боротьба з фейками та маніпуляціями були невід’ємними супутниками під час роботи.

Олександр Білогура, студент-третьокурсник філологічного факультету, підсумував один із тренінгів: «Це було не просто цікаво та пізнавально — це був свіжий ковток щодо методів викладання та приклад того, як можна проводити онлайн конференції плідно, креативно та не побоюсь цього слова — весело. Особисто відчув дружню атмосферу, щирість наших викладачів та вогні в очах усіх присутніх. Ті 2 години промайнули на одному подиху, а в кінці навіть встигли надати ще велику кількість різних посилань з якісною, новітньою інформацією — матеріал, який допоможе нам, майбутнім студентам, в практиці та викладанні».

Тетяна Чередник додає: «Разом зі студентами вчились і ми, викладачі, які брали участь у розробці проєкту. Набутий досвід дуже важливий, оскільки є свідченням початку нового етапу в професійної діяльності кожного з нас».

«Приємно, що студенти-філологи виявили неабиякий інтерес до вивчення медіаграмотності. Можливості, які надає онлайн-навчання, виявилися надзвичайно корисними при створенні тренінгу – адже вони дали змогу провести заняття дуже динамічно, з використанням візуальної наочності, аудіо- та відеоматеріалів, демонстрацією можливостей інтернету для фактчекінгу, застосуванням різних режимів роботи (у тому числі, індивідуальної, парної, роботи в малих групах). Проведення такого онлайн-заняття й збереження його динаміки передбачає постійне перемикання з одного режиму в інший, а отже, потребує значної концентрації тренера. Так що це був дещо стресовий, але захоплюючий досвід!», зазначила Наталія Деркач.

Учасники тренінгу, а саме, студенти філологічного факультету, із задоволенням брали участь у воркшопах. Юлія Клименко, студентка 4 курсу філологічного факультету, зазначила: «Я пройшла неймовірно цікаві та пізнавальні курси в рамках проєкту. Удосконалила свої вміння, здобула багато навичок. Можу з упевненістю сказати, що я стала на сходинку вище (а то, й не на одну) в сфері медійної грамотності.

Знання здобуті мною в ході проєкту, вже мають реалізацію під час написання курсової роботи. Я використовувала платформи Padlet, Mentimeter, Jamboard для опитування учнів та вчителів. Тепер моя курсова робота є більш переконливою, живою, має мої власні спостереження та аналіз».

Час промайнув із блискавичною швидкістю не залишивши по собі байдужих. Працювали натхненно, творчо та з великим бажанням навчатися!

«Усе минулося,— додає Олена Сазонова, — але отой присмак теплого спілкування ще кілька днів бентежив і підбадьорював, ніби закликав до подолання нових вершин».

А що ж буде далі? Далі фестиваль…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button