Суспільство

Лікар, який вперше у світі дослідив одне з небезпечних інфекційних захворювань – з Чернігівщини

Більше того, аби знайти вакцину, пішов на відчайдушний крок та добровільно заразився страшною інфекцією. Під час хвороби вів докладний щоденник самопочуття і одночасно – сам себе лікував. Експеримент мало не коштував йому життя. Проте цей дослід допоміг йому винайти вакцину.

Цей лікар – камікадзе — Степан Семенович  Андрієвський, уродженець с. Салтикова Дівиця (Куликівщина). Народився у сім’ї священика. Від народження мав прізвище Прокопович.  Прізвище по материнській ліній  — Андрієвський  взяв ще в юнацтві.

Степан Семенович отримав першу медичну освіту у Києво-Могилянській академії. І будучи у віці 28 років, у 1788 р.,  вперше дослідив сибірську виразку і дав їй цю назву. Крім того, встановив тотожність хвороби у тварин і людей, можливість її передачі від хворої тварини до людини. У світі цю страшну хворобу, яка забирала мільйони життів, називали антракс та протягом подальших ста років світові вчені вдосконалювали її дослідження, базуючись на дослідженнях Андрієвського.  

Крім сибірської виразки  та інших інфекційних хвороб, яким присвятив чимало власних публікацій, досліджував ще й рак, кісткові пухлини та ін. Склав один із перших в Україні медико-топографічних описів  — «Обсервація в Чернігівській губернії». Стояв у витоків створення медико-хірургічних академій.

За інформацією «Чернігівщина туристична»

Ще статті по темі

Back to top button