Суспільство

Лікарі радять охолоджуватися морозивом і кондиціонерами без фанатизму

У спеку різко зростає попит на головні літні охолоджувачі – морозиво і кондиціонери. Утім, нерідко вони створюють загрозу для здоров’я, а то й життя. Нині до медичних закладів області часто звертаються чернігівці, які переїли морозива або надто довго перебували в прохолодному приміщенні під кондиціонерами. Чому спекотної пори важливо не зловживати охолоджувальними засобами, розповідає сімейний лікар Михайло Домший.

-Морозиво й справді смачний та охолоджуючий продукт, який особливо полюбляють дітки. До того ж воно корисне для здоров’я, адже виготовлене з молока, яке містить білкові, вуглеводні, жирові похідні, а також вітаміни та мікроелементи. Але… морозиво може зумовити спазми судин, що кровопостачають мигдалини гортані.

Людям, які мають, наприклад, хронічні тонзиліти, необхідно обмежити споживання заморожених продуктів і само собою морозива, щоб уникнути загострення хвороб горла. До речі, у своєму складі морозиво містить багато вуглеводів, тож є надзвичайно калорійним продуктом. Також слід відмовитися від морозива, яке втратило форму або пошкоджену упаковку – щойно морозиво починає танути, у ньому розмножуються бактерії, які можуть стати причиною харчових отруєнь, – зауважує Михайло Домший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Березовому гаю відшумів перший літній фестиваль

Та ще більша небезпека для організму може критися в офісних приміщеннях, які в спеку охолоджують кондиціонерами. Простуди влітку часто трапляються саме через це.

-Так, кондиціонери небезпечні, особливо ті, які роками не промивають. У таких може жити бацила легіонела. Це дуже рідко, але буває. Вона спричиняє захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів (пневмонія), а також ускладнює перебіг хвороби.

Також різкий перепад температури – від прохолодної у кабінеті до спекотної на вулиці – спричиняє спазми судин, що негативно впливає на організм. Зауважу, що не потрібно вмикати кондиціонер на максимальне охолодження. Допустима різниця температур 8-10 градусів, тобто якщо на вулиці плюс 30° С, не вмикайте кондиціонер на +18° С, – пояснює Михайло Домший.

Головне, на чому наголошує лікар: їсти морозиво і користуватися кондиціонерами можна, однак при цьому слід знати міру. Він радить їсти більше овочів і фруктів й запасатися природними вітамінами.

Ще статті по темі

Back to top button