Суспільство

Лікарів мало, а хвороби ті самі: ситуація із медичною галуззю на чернігівському прикордонні

Галузь охорони здоров’я України і до широкої війни була не в найкращому стані. Війна ж ситуацію ускладнила. Та як би не було, а люди хворіють в усі часи і, відповідно, потребують лікарської допомоги.

На Чернігівщині ситуація, дякуючи Богу і ЗСУ, більш-менш така, як до повномасштабного вторгнення. Чого не скажеш про прикордоння, де ворожі обстріли і бомбардування — на жаль, постійні. Тому без медичних послуг не обійтись.

«Люди хворіють на те, чим хворіли і до широкої війни, трапляються травми, різні патології. На сьогодні 108 чоловік перебувають на стаціонарному лікуванні. Тобто, пацієнтів достатньо у кожному відділенні. Перевантажені у нас терапія, відділення паліативної допомоги і неврологічне відділення», — розповідає Ірина Якубовська, генеральна директорка Сновської ЦРЛ.

За її словами, умови праці лікарів нормальні, зарплата — своєчасно. Найбільша і найсуттєвіша проблема, яка є — це дефіцит лікарів навіть попри заохочення, які пропонують медикам в громаді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісах прикордоння Чернігівщини знаходять уламки балістичних ракет

«Кадрове питання — оце у нас складність. У громаді діє програма заохочення, відповідно до якої лікарям купують службове житло. Виділяють на це 300 тисяч гривень і ще 150 тисяч гривень підйомних. Але поки ситуація на краще особливо не змінюється. Бо лікарі, коли дізнаються, що наша громада розташовується на прикордонні, особливо не хочуть їхати. Із фахівців дуже треба анестезіолог, хірург. Із радістю заберемо на роботу таких спеціалістів. Та й взагалі будь-якого лікаря заберемо, нікому не відмовимо, бо лікарі нам треба», — зауважила генеральна директорка Сновської ЦРЛ.

Щоправда, не все так погано, адже знаходяться лікарі, які відважуються на роботу на прикордонні.

«Приїхала лікарка — гінеколог, яка стала до роботи з 1 серпня. Ще очікуємо на лікаря — хірурга. Планується, що вже на цьому тижні він приступить до обов’язків. Але поки людина не в штаті, розповідати особливо немає чого», — сказала Ірина Якубовська.

Відповідно до медичної реформи, яка триває в Україні, Сновська ЦРЛ буде загальною лікарнею, де отримуватимуть лікування пацієнти з нескладними захворюваннями. До таких змін заклад готується.

«У нас є відповідний персонал, потрошку у лікарні ремонти відбуваються, зокрема в реанімації. Щойно завершилась тендерна процедура і ми в стадії закупівлі пересувного рентген-апарату за 2 мільйони 250 тисяч гривень. Тож потрошку оновлюємо обладнання», — повідомила генеральна директорка Сновської ЦРЛ.

Люди із сіл до лікарні по допомогу звертаються. Зрозуміло, що логістика — не найкраща, але можливість потрапити на прийом до лікаря є. Окрім того, коли виникає потреба у невідкладній допомозі, люди викликають карету швидкої допомоги.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button