Суспільство

Лікувальна природа Чернігівщини: чудодійний гриб чага

Багато людей чули і знають про лікувальні властивості гриба чага. Дехто навіть стверджує, що він чудодійний. Зокрема відомий на Чернігівщині гід у дику природу Андрій Сагайдак вміє готувати з цього гриба чай і знає людей, які завдяки цьому грибу змогли вилікуватися від різних хвороб, зокрема онкологічних. Щоправда, це здебільшого йдеться про лікування народними засобами. 

«Офіційна медицина цей гриб теж використовує. Раніше на його основі виготовляли лікарський препарат. Водночас можна знайти різні креми з чагою, лікувальні чаї чи ще щось.

Офіційна медицина визнає, що чага нормалізує травлення. До того ж вважається, що не можна отримати передозування нею. Тобто чай можна пити безпечно.

У народній медицині її по-різному використовують. Наприклад, у горілці настоюють і потім вживаютьпотрошку, як ліки, за якоюсь системою», – розповів Андрій  Сагайдак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тварини – це величезна відповідальність: на що варто зважати чернігівцям, заводячи чотирилапого друга

Але наслухавшись про лікувальні властивості чаги,важливо, як і в усьому, дотримуватися помірності та проконсультуватися з лікарем. До того ж, треба бути впевненим, що вживаєш саме чагу, а не якийсь інший гриб. 

«Чомусь люди плутають, кажуть, що чага – це березовий гриб чи ще якось її називають. То люди часто думають, що будь-що, що росте на стовбурі берези – то чага. А переважно на березах у нас росте трутовик справжній – такий твердий гриб. Це такі багаторічні вирости. А восени на березах з’являються світлі грибочки, які за консистенцією,ніби корок – це березова губка, трутовик, але з однорічними плодовими тілами. Може вирости твердий трутовик із жовтогарячим обідком. Це трутовик облямований. Тобто на березах багато чого росте.

І ще традиційно заведено, що чагу для лікування беруть не з мертвого дерева, а з живої берези. Хоча чага здебільшого росте на живих березах, на мертвих – переважно інші трутовики. Іноді вона виростає на вільхах. Але для лікування заведено брати саме з берези. 

У радянські часи її досить дорого приймали аптеки і з неї виготовляли якісь медичні препарати. Були знайомі, які непогано заробляли, спеціально розшукуючи цю чагу. Збирали, сушили і потім здавали в аптеку. За консистенцією чага приблизно, як деревина, це дуже твердий гриб», – розповів Андрій Сагайдак.

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Back to top button