Суспільство

Тварини – це величезна відповідальність: на що варто зважати чернігівцям, заводячи чотирилапого друга

Уже тривалий час на околиці Чернігова функціонує КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин». Установа дуже потрібна, адже там проводять стерилізацію і планові операції тваринам, які не мають господарів.

Є собаки, які пройшли процедуру стерилізації і просто після операцій перетримуються. А потім їх здебільшого випускають у середовище, де вони жили. Водночас тваринам намагаються знайти господарів. Але це справа дуже непроста. І у ветеринарно-стерилізаційному центрі зазначають, що з розміщенням постів про тварин в соцмережі потрібна допомога. Адже завдяки цьому чотирилапі матимуть більше шансів, що на них хтось зверне увагу та візьме до себе. До речі, в центрі є чимало породистих тварин, причому вже щеплених, чипованих і кастрованих, бо часто люди не хочуть брати дворняжок.

Буває, що деяких тварин прилаштовують по пів року і довше. До того ж, в установі до цього питання підходять серйозно. Але трапляється, що чотирилапих повертають назад.

«У людей, які беруть у нас тварин, ми беремо паспортні дані, адже розуміємо, що так більше шансів, що люди не виженуть тварину на вулицю у разі чого. А в крайньому випадку повернуть назад», – зазначає Тетяна Діденко, директорка центру.

Водночас вона наголошує, що тварина – це не іграшка, а велика відповідальність. Тож якщо людина хоч на маленький відсоток не впевнена, що впорається, то краще тварину не заводити. Бо багато років щодня за будь-якої погоди, за відсутності настрою і бажання чотирилапого доведеться вигулювати, годувати, лікувати, любити і піклуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У школах Чернігова працюватимуть офіцери поліції

«Іноді люди не розуміють, здавалося б, банальних речей. Адже є дві крайності: одні розповідають, що треба брати цуценятко, щоб виростити таке, як їм треба. Бо є така думка – виростити під себе. До десятка дзвінків на тиждень ми отримуємо з приводу – заберіть нашу тварину. Іноді буває 4 чи 5 дзвінків на день із таким проханням. Хтось просить, хтось запитує, чи можна так зробити, хтось вимагає, шантажує: «Якщо ви не заберете, то ми вб’ємо, викинемо і так далі. І це буде на вашій совісті».

У 90% цих людей собачки не ті, яких вони підібрали чи вже взяли дорослими. Це собачки, яких вони виростили з дитинства. Тобто вони взяли цуценятко, не займалися, а тварина з часом почала проявляти якісь охоронні якості, домінантні, можливо, в тваринки якісь проблеми зі здоров’ям, які люди не діагностують, тож тварина може часто проявляти агресію, а люди не звертають на те увагу, не звертаються до лікаря, а потім вирішують відмовитися від тварин.

Натомість є багато прикладів, коли люди взяли дорослих собак, є люди, які взяли проблемних дорослих собак, із якими працювали, і на сьогодні мають ідеальних собак, які не мають породи і мають у минулому страшні історії попереднього проживання – жертви жорстокого поводження. Але цілеспрямованість, терпіння, любов і дисципліна призвели до того, що зараз це абсолютно ідеальні собаки, які приживаються у дворах, у квартирах», – пояснила Тетяна Діденко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button