Суспільство

Лісгоспи Чернігівщини вимагають від влади бути почутими

15 листопада 2017 року на засіданні Кабінету Міністрів було схвалено проект Стратегії реформування лісового господарства України до 2022 року. Зазначений проект прийняли без обговорення, а, як з’ясувалося пізніше, ще й «таємно».

«Ми про це дізналися десь через два-три дні, – розповідає голова профкому Корюківського лісгоспу Петро Устименко. – Коли ознайомилися з цією Стратегією, то в нас виникло багато питань і сумнівів, адже вона суперечить деяким законодавчим актам, насамперед Лісовому кодексу».

Виявляється, раніше подібну Стратегію, тоді її ще називали Концепцію, розробляли із залученням фахівців лісової галузі й громадськості. За згоди всіх сторін та Стратегія реформування лісової галузі була погоджена. Однак тепер раптово виникла інша, і без будь-яких обговорень її схвалили, дивується Петро Олексійович.

«Згідно з цим новим документом, насамперед визначено такі популярні нині терміни, як «реорганізація» й «оптимізація». Це найбільше нас і турбує. При реорганізації приймається рішення про утворення нового суб’єкта господарювання, так званої головної одиниці в лісовому господарстві, якій мають підпорядковуватися всі лісгоспи України. І виходить, що всі лісгоспи держави, які сьогодні мають статус юридичної особи, при затвердженні такого документа цей статус втрачають. І буде так – лісгосп ніби і є, а повноважень немає. Але створення такої одиниці суперечить закону. І в результаті цього стає можливою навіть передача в оренду, а, відповідно, й приватизація тощо. Ми на такі граблі в багатьох галузях уже наступали, шишки набивали і далі наші високопосадовці продовжують це робити. А зрештою народ знову страждатиме», – зазначив голова профкому.

Лісгоспи України дають у сільській місцевості людям і роботу, і зарплату. А в результаті так званої оптимізації зубожіння в селах зросте в геометричній прогресії, каже Петро Олексійович:

«Ми обговорили цю Стратегію у своїх підрозділах, і скажу відверто – 100% працівників не сприймають її і виступають категорично проти її прийняття. Ніхто ж не проти реформування, але давайте враховувати всі нюанси – які наслідки можуть бути через цю Стратегію, що отримають люди, що від цього виграє держава. Хоч би що хто казав, гроші грошима, але головний критерій у нас повинен бути один – це люди. На це, на жаль, ніхто не дивиться, а на першому місці стоять гроші».

Голова профкому ДП «Ніжинський лісгосп» Олександр Балабан підтвердив інформацію, що на початку цього тижня по всіх 12 держлісгоспах Чернігівщини відбулися збори, на яких прийняли категоричне «ні» ухваленню цієї Стратегії. Лісівники рішуче наполягають, щоб Кабінет Міністрів переглянув своє рішення, бо воно призведе до тяжких наслідків.

Свої вимоги, побажання й пропозиції лісгоспи виклали у відповідне звернення й направили до обласного управління, яке, у свою чергу, після вивчення і доопрацювання за найкоротші терміни має адресувати до Києва – до Кабінету Міністрів й Агентства лісових ресурсів.

«Завтра ми їдемо до Києва на розширене засідання президії ЦК Профспілки працівників лісового господарства, будемо там радитись і думати, як бути далі», – зазначив Олександр Балабан.

«Ми будемо тримати руку на пульсі подій. Якщо не буде почуто голос працівників лісової галузі, ми готові до акції громадянської непокори в рамках законодавства», – резюмував голова профкому Корюківського лісгоспу Петро Устименко.

Альона Макаренко

Ще статті по темі

Back to top button