Суспільство

Лісівники Чернігівщини показали, як токують тетеруки (Фото)

Тетеруки – унікальні червонокнижні пташки, які на початку XIX ст. були поширені по всій Україні, але згодом винищені на більшій частині території. Зараз їх можна зустріти лише на Поліссі та в Карпатах.

На Чернігівщині тетеруки проживають поблизу Єлінського лісництва філії «Корюківське лісове господарство». Лісівники зазначають, що зараз відбувається шлюбне пожвавлення птахів – токування.

Токовища розташовані на відкритих місцях, а саме: на полянах, порубках, ділянках полів поблизу. Місця токовищ не змінюються іноді протягом 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині зафіксовано факт незаконного спалювання сухої рослинності

Під час шлюбного періоду самці бігають, розпустивши хвости та вигнувши дугою крила, при зустрічі один із одним завзято б’ються. Невдовзі після початку токування з’являються самки, які тримаються в кущах поблизу самців, де й відбувається парування.

Облік тетеруків проводиться щороку. Задля цього будують курені, з яких із 3-ї години ночі й до 8-ї ранку за допомогою тепловізорів і відеокамер спостерігають за птахами та їхніми звичками, а також рахують їх. Але цьогоріч в умовах воєнного стану проводиться лише візуальне спостереження.

На жаль, поліські ліси, розташовані поблизу кордону з агресором, зараз у зоні небезпеки. Через постійні обстріли з території рф є ризик, що чисельність червонокнижних тетеруків стане ще меншою. Ми маємо піклуватися про цих унікальних пташок і в жодному разі не шкодити їм.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Північний лісовий офіс

Ще статті по темі

Back to top button