Суспільство

Лісівники Чернігівщини пропонують ялинки на будь-який смак і з доставкою додому

Як заведено, майже кожна родина прагне в передноворічний період придбати живу окрасу оселі – ялинку або сосну. Щоб і Новий рік, і всі зимові свята з ними весело зустрічати.

Для цього державні підприємства лісового господарства області щороку напередодні свят заготовляють їх на спеціальних плантаціях або під час рубок формування і оздоровлення лісів. До речі, заготівлю новорічних деревець проводять без шкоди навколишньому середовищу.

У лісогосподарських підприємствах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства створено 458 гектарів плантацій новорічних ялинок, де зростає 1,2 мільйона хвойних дерев різних порід та віку. З них стандартних, придатних для реалізації,  близько 34 тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято наближається: чернігівці розповіли, коли встановлюють ялинки в оселях і як довго вони стоять

Нинішнього року заплановано реалізувати понад 18 тисяч новорічних ялинок. Середня ціна святкового деревця – 111 гривень в залежності від висоти. Однометрове і трохи менше деревце коштує 92 гривні, а за триметрове і вище доведеться заплатити 615 гривень. Торік середня ціна реалізації однієї ялинки складала 77 гривень.

Подбали лісівники і про заготівлю новорічних сосон з рубок догляду в загущених молодняках та на землях запасу. Там без шкоди для лісу теж можна вибрати (відсортувати) чудову новорічну красуню. У цьому році  до свят передбачено реалізувати близько 1800 сосон – трохи менше, ніж у попередні роки.

Останнім часом актуальним стає вирощування ялинок у горщиках. У минулому році реалізували 64 такі ялинки на 26523 гривні. Середня ціна однієї – 415 гривень. Тепер заплановано продати 118 ялинок в горщиках. Середня вартість кожної – 414 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісники Чернігівщини збирають замовлення на новорічні ялинки

Лісівники мають намір для вирощування таких ялинок перейти від пластикових до дерев’яних контейнерів. Це значно дешевше, красивіше, більш екологічно і дає можливість зробити горщик під розмір кореневої системи, зберегти рослину в живому, непригніченому стані.

Все популярнішою стає доставка новорічних ялинок прямо до осель замовників, а також їх прокат. Вартість такої послуги – від 800 до 1000 гривень. Лісівники вважають, що на цьому можна заробити чималі кошти, а тому у передсвятковий період вони намагатимуться це максимально використати.

Є також можливість у достатній кількості забезпечити потреби всіх охочих придбати  гілки хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

Вже працюють ялинкові базари, святкові деревця можна придбати в лісгоспах та лісництвах. До речі, продаються вони тільки з бирками.

Чернігівське обласне управління

лісового та мисливського господарства

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button