Суспільство

Лісівники дослідили чи загрожує спалах пильщига сіверським лісам

Ще не так давно лісове господарство Чернігівщини потерпало від спалахів масового розмноження соснового пильщика, який лютував у регіоні у 2011 році. У поточному році, у травні, неодноразово чули від працівників лісогосподарських підприємств області тривожні повідомлення про масовий літ невідомих дрібних комах над ділянками молодих соснових культур.

Часто цих комах лісівники сприймали як соснового пильщика і передбачали ймовірність загрози спалаху його розмноження. Хтось взагалі побоювався появи нового небезпечного шкідника. Тому науковці дослідної станції вирішили розібратися, чи виправдані острахи лісівників.

І справді, під час польових досліджень співробітниками ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» у соснових молодняках виявляли осередки масового льоту невеликих комах. Під час обстежень виявлено імаго, що літали дружними групами, обсідали хвою і пагони сосни, берези та інших дерев. Комахи були мляві, легко ловилися. Їхні розміри також були подібні до розмірів соснових пильщиків (довжина тіла 0,8-1 см).

Під час детального огляду спійманих екземплярів виявилось, що вони зовсім не схожі на пильщиків. Тіло у них видовжене з потовщеними основами члеників ніжок. Та головне те, що імаго мають лише два крила, тобто належать до ряду двокрилих комах. Пильщики ж є представниками ряду перетинчастокрилих, які в дорослому стані мають по дві пари перетинчастих крил. Таким чином, цілком впевнено можна стверджувати, що  загрози спалаху розмноження соснових пильщиків не виявлено. Співпали тільки періоди льоту цих, лише здалеку схожих комах, що і викликало побоювання лісників. Обидва види починають літати в кінці квітня – на початку травня.

Bibio_pomonae_якiсне_фото_з_Internet_Разом з працівниками лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА нам вдалося з’ясувати сумнозвісних винуватців тривоги. Ними виявились комарі-товстоніжки роду Bibio. Це не шкідливі комахи. Їхні личинки розвиваються у ґрунті та підстилці, харчуються вони відмерлими рослинними залишками. Тримаються також групами. Іноді за умови масового поширення і нестачі кормової бази  можуть пошкоджувати коріння молодих рослин, зокрема, сосни. Та попри це, вони відіграють велику роль у ґрунтоутворенні, руйнуючи рослинні залишки.

Люди часто плутають дорослих комарів-товстоніжок зі шкідниками, особливо коли вони масово літають в лісах та квітучих садах. Імаго живляться нектаром, цукровмісними виділеннями рослин та пилком і є другорядними запилювачами. В наших лісах мешкають переважно Bibio pomonae з червоно-коричневими ніжками та повністю чорний Bibio nigriventris. Повсюдно можна зустріти квітневу, або чорну муху (Bibio marci), в садах частий гість – садова муха (Bibio hortulanus).

Тож сподіваємось, що ця невелика частка знань з лісової ентомології стане корисною лісівникам для уникнення помилкового визначення осередків масового поширення соснових пильщиків і допоможе утриматись від завчасних висновків і упереджених суджень.

Ігор Порохняч, молодший науковий співробітник ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button